Ještě v roce 2006 úřady evidovaly 2,86 milionu pracovních neschopností, dnes je to méně než polovina (1,3 milionu neschopenek ročně) a zkrátila se i průměrná doba marodění. U nejčastější diagnózy, tedy nemocí dýchacích cest, kam patří angína či chřipka, je to nyní 16 dní pobytu na neschopence.

Pokud ovšem do stonání neinvestujete vlastní placenou dovolenou a odejdete na neschopenku, tratíte řádově až tisíce korun. Ve svém novém výpočtu na to upozornili daňoví poradci ze společnosti KODAP. V potaz vzali průměrnou (hrubou) mzdu, tedy 27 tisíc korun a porovnali ji s nemocenskou 
a novými daty o délce stonání, které eviduje Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR (ÚZIS).
„Podle zákona o nemocenském pojištění zaměstnavatel prvních 14 dní vyplácí sníženou náhradu mzdy ve výši 60 procent průměrné redukované mzdy za každý pracovní den, za počáteční tři pracovní dny nemoci však nemocný zaměstnanec nedostane nic. Od 15. kalendářního dne pak příslušná správa sociálního zabezpečení nemocnému vyplácí nemocenskou dávku za každý kalendářní den," připomíná daňová specialistka Jana Janoušková.

Pokud si člověk s chřipkou a průměrným platem „odskočí" na zmiňovaných 16 dní na neschopenku, přijde o 6700 korun. U komplikovanějších a delších nemocí je to více. Například nemoci pohybového ústrojí (např. bolest zad), způsobí průměrný pobyt na neschopence 67,7 dne, což peněženku ochudí o 17 513 korun (další nemoci viz tabulka).

Platit to bude i nadále. Opětovné proplácení prvních tří dnů nemoci se odkládá na neur-čito. Sněmovnou sice až do druhého čtení prošel návrh KSČM, od jeho podpory ale před nastávajícím 3. čtením ustoupila ČSSD. Podle Hospodářských novin socialisté narazili na odpor koaličních partnerů. „Zůstali jsme v tom sami," potvrdila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). Proplácení prvních tří dnů odmítají ANO i lidovci. Vládní strany se v koaliční smlouvě zavázaly, že proplácení nezavedou bez souhlasu tripartity, proti jsou přitom zaměstnavatelé.

Oč přijde člověk s průměrnou mzdou

Nemoc Průměrná délka neschopenky Výpadek
Nemoci 
trávicí soustavy  30,6 dne  9 796 Kč
Nemoci močové a pohlavní soustavy  33,9 dne 10 449 Kč
Poranění/otravy  52,7 dne 14 378 Kč
Srdeční a cévní problémy   79,5 dne 19 980 Kč

Zdroj: Výpočet KODAP při hrubé mzdě zaměstnance 27 tisíc Kč; ÚZIS