VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Koncese. Hostinští se o ně neperou

Praha – O razítko, které umožňuje prodej lihovin, se restauratéři příliš neperou. Přestože zítra vyprší termín, do kdy si mohou na živnostenském úřadě o koncesi požádat, stále ji většina nemá 
v kapse.

16.4.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Deník/Martin Divíšek

O koncesi přitom musejí požádat bez rozdílu všichni, kteří prodávají balený i rozlévaný líh a lihoviny. Přitom ještě minulý týden o koncesi požádala jen zhruba třetina těch, kterých se nařízení týká. Odhaduje se, že tato povinnost se dotkne 230 tisíc podnikatelů. Údaje ministerstva průmyslu a obchodu přitom uvádějí, že v Česku jsou evidovány přibližně dva miliony fyzických a právnických osob, které by mohly lihoviny prodávat.

Prezident Asociace hotelů 
a restaurací ČR Václav Stárek si však nemyslí, že by o licence nebyl mezi podnikateli zájem. „Naše členy jsme opakovaně informovali, že je to důležitá věc. Nízký počet žádostí bych spíš viděl v neznalosti 
a řada lidí to nechává na poslední chvíli, což je u nás všeobecně rozšířený jev. Podívejte se třeba na řidičáky," řekl prezident.

Zájem je vlažný

To potvrzují i pracovníci živnostenských úřadů, podle nichž byl v předchozích měsících zájem o vyřízení koncese velmi vlažný a prodejci lihovin se chodby úřadů začaly plnit až s přibližujícím se šibeničním termínem.

Do informační kampaně se leckde pouštěli i samotní úředníci. „Obcházeli jsme podnikatele, vhazovali letáky do schránek a kontaktovali obecní úřady. Docílili jsme ale pouze toho, že z původní pětiny celkového počtu žadatelů 
o koncesi je teď čtvrtina," řekla minulý týden vedoucí odboru evidenčních a správních služeb živnostenského úřadu přerovského magistrátu Jitka Kočicová.

Miroslav Kynčl z ministerstva průmyslu a obchodu upozornil, že datum 17. dubna není den, kdy musejí restauratéři a další prodejci lihovin koncesi získat, nýbrž musejí 
o ni požádat. Ti podnikatelé, kteří již v oboru podnikají, přitom koncesi získají zdarma.

Pokuty až do milionu korun

Dosavadní laxní přístup řady podnikatelů by se jim mohl zle nevyplatit. Pokuta totiž může dosáhnout až jednoho milionu korun, protože se dopouštějí neoprávněného podnikání. Kynčl navíc podnikatele rozdělil do dvou kategorií – na ty, kteří měli oprávnění k prodeji lihovin před 17. říjnem loňského roku, a ty, kteří před tímto datem oprávnění neměli. Zatímco podnikatelům z první kategorie stačí si o koncesi pouze zažádat, podnikatelé 
v druhém případě budou moci lihoviny prodávat až poté, co jim bude licence udělena. „Jinak se opět vystavují nebezpečí stíhání za neoprávněné podnikání," doplnil Kynčl.

Na novou právní úpravu by si měli dát opravdu pozor všichni, kteří lihoviny prodávají nebo se je prodávat chystají. Bez patřičné koncese se totiž neobejdou například 
i pořadatelé bálů dobrovolných hasičů.

Koncesovaný prodej lihovin je reakcí na metanolovou aféru, která vypukla před půl druhým rokem. „Cílem tohoto opatření bylo získat přehled 
o prodejcích lihovin a umožnit tak snazší kontrolu prodeje nezdaněného a nekvalitního alkoholu, což dřívější úprava neumožňovala," řekl Kynčl. Zákazník si navíc bude moci 
z veřejně přístupného živnostenského rejstříku zjistit, jestli prodejce lihovin koncesi má.

Podle Stárka se přitom jedná o tu nejměkčí z variant, 
o kterých se diskutovalo. „Chtěli jsme ještě přísnější licence. Teď ji dostane v podstatě každý," dodal. Naráží přitom na to, že lihoviny budou moci například prodávat 
i před časem tolik kritizované stánky na nádražích.

Povolený prodej

Kdo musí o koncesi požádat? Ti, kteří prodávají balený i rozlévaný líh a lihoviny.

Do kdy je potřeba podat žádost o koncesi? Do 17. 4. 2014

Kolika podnikatelů se nařízení dotkne? Asi 230 tisíc podnikatelů

Kolik podnikatelů už o koncesi požádalo (k 9. 4. 2014)? 66 561

Kolik stojí koncese?

* Zdarma
* Nově vstupující podnikatel může požádat o všechny koncese za správní poplatek 1000 korun.
* Podnikatel, který rozšiřuje své podnikání, platí správní poplatek 500 korun.

Jaká hrozí sankce? Až 1 000 000 korun

Zdroj: MPO

Autor: Vilém Janouš

16.4.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ekonom Pavel Kohout
1

Komentář Pavla Kohouta: Jak je tomu s eurem

Donald Trump, Emmanuel Macron a Theresa Mayová na sicilském summitu G7.
AKTUALIZOVÁNO
13

Víme, jak bolí Bataclan i Manchester, shodli se Mayová s Macronem

Příběhy falešných obětí z Manchesteru. Naletěl i slavný deník Daily Mail

Každá událost přináší nejen opravdové hrdiny a oběti. Už od nepaměti se rodí nepraví hrdinové, vítězové a poražení. Titanic měl své nepravé přeživší i nepřeživší. Sociální sítě umožňují lhářům ucházet se o pozornost. Také výbuch sebevražedného atentátníka v Manchesteru už zrodil na internetu neexistující oběti.

Zkasírovat hosta před každou cigaretou? I to může „přinést" protikuřácký zákon

Jste číšníkem v restauraci a host, který vypil třeba tři piva a jednu štamprli, se zvedne s tím, že si jde ven zapálit. Budete mu důvěřovat, nebo ho zkasírujete hned? I s takovými situacemi si budou muset v restauracích poradit poté, co začne 31. května platit protikuřácký zákon.

Kamiony pustoší silnice v okolí opravovaného tahu z Holic na Vysoké Mýto

Neustálý řev motorů, výfukové zplodiny, na silnici vyjeté koleje, trhající se krajnice. Tak to v těchto dnech vypadá v Jaroslavi na Holicku. Obec doplácí na probíhající rekonstrukci páteřního tahu I/35 z Holic na Vysoké Mýto. Přes Jaroslav teď proudí veškerá silniční doprava včetně kamionové.

Na Sicílii jednají státy G7. Venku je léto, v jednacím sále bude chladno

Všechno je jednou „poprvé". Pro amerického prezidenta Donalda Trumpa je toho tento týden „napoprvé" dost. První zahraniční cesta, první setkání s papežem, první jednání v NATO. Také setkání osmi světových ekonomických velmocí pod hlavičkou G7 je pro amerického politika první. Tentokrát se na něj vydal do Taorminy na Sicílii.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies