Kvůli tomu zatím nebyl vyhlášen ani sociální program, který v minulosti už platil. V roce 2013 byl ale pozastaven po dohodě se státem s tím, že se těžba v dole prodlouží. Jenže společnost NWR, majitel OKD, navrhla loni v prosinci uzavřít Důl Paskov už na konci letošního roku. Klesá totiž cena uhlí a náklady na jeho těžbu jsou vysoké. Původně se počítalo s těžbou až do prosince 2017.

„Naším cílem je vyřešit situaci sociálně smírnou cestou do 30. dubna 2016, kdy v tomto čase bude již nutné řešit zaměstnance úseků příprav a ostatních návazných činností," uvedl v prohlášení Rostislav Palička, šéf odborářů z Dolu Paskov.

V případě, že se sociální program neobnoví nebo nebude uzavřena dohoda o jiné formě uspokojení požadavků zaměstnanců do konce dubna, chystají odboráři podle předsedy Paličky další kroky, a to včetně stávky.

Premiér Bohuslav Sobotka včera novinářům řekl, že ministerstva průmyslu a sociálních věcí zatím nemají ze strany vlastníků dolů jasné informace, jak chtějí v návaznosti na své hospodářské výsledky postupovat. „Vláda se soustřeďuje na přípravu programů politiky aktivní zaměstnanosti. Pokud budou muset někteří lidé z dolů odejít, jsme připraveni je maximálně podpořit z hlediska možností na trhu práce v Moravskoslezském kraji. Pracujeme také na tom, abychom do tohoto regionu přivedli nové investory a vytvořili další pracovní místa," uvedl předseda vlády.

Mluvčí OKD Ivo Čelechovský Deníku řekl, že se snaží zajistit peníze na sociální program. „Jakmile budeme znát další strategii, jsme připraveni odborovou organizaci i zaměstnance Dolu Paskov neprodleně informovat," konstatoval mluvčí firmy.

Kolik lidí nakonec firmu v příštích letech opustí, má vedení společnosti NWR/OKD oznámit do měsíce.