Z obchodů v Evropě zatím ale pravděpodobně nezmizí. Jejich plošný zákaz by prý byla chyba. Tvrdí to studie, kterou si nechala vypracovat Evropská komise.

Komisař pro životní prostředí Janez Potočnik loni začal zvažovat zákaz jednorázových plastových tašek, protože podle něj představují velkou ekologickou zátěž.

Komise odborníků na životní prostředí dospěla k závěru, že zákaz používání jednorázových tašek by sice měl kladný vliv na životní prostředí, ale po právní stránce by narazil.

Jeho zavedení by totiž odporovalo jak pravidlům evropského vnitřního trhu, tak mezinárodnímu obchodnímu právu. Vedle zmíněného plošného zákazu by neprošel ani „igelitkový stop“ v jednotlivých členských státech. V takovém případě by došlo k nezákonnému narušení trhu.

Odborníci také upozornili, že zákaz plastových tašek by měl dopady i na zaměstnanost v EU. V unii jednorázové tašky vyrábí asi 275 podniků, které zaměstnávají na 17 500 lidí. V roce 2008 se jich v Evropě vyrobilo 3,4 milionu tun.

Možné zdražení

Janez Potočnik loni kromě zákazu igelitek mluvil o případném zdanění nebo o pobídkách pro častější užívání ekologičtějších tašek.

Autoři studie nyní navrhli, aby se zakázalo vydávání jednorázových tašek a sáčků zdarma. Cena za sáčky by se podle studie navíc měla pravidelně zvyšovat, aby si na ni spotřebitelé nezvykli.