„Ač se to na začátku roku ještě nezdálo, a vypadalo, to, že úrokové sazby jsou na minimu, centrální bankéři nakonec pokračovali v uvolňování měnové politiky. A i přesto centrální bankéři uvažují o dalším uvolnění měnové politiky nejspíše skrze intervence proti české koruně. Za této situace se jen těžko hledají argumenty pro výraznější posílení koruny v nejbližší době," uvedl analytik společnosti Citfin Jiří Šimek. Ve střednědobém pohledu tak spíše podle něj koruna oslabí a na konci roku 2013 by se kurz mohl nacházet okolo 25 korun za euro.

Analytik Patria Finance Tomáš Vlk upozornil, že koruna se letos zhoupla dvakrát na každou stranu a ve výsledku je vůči euru o 1,2 procenta silnější. Tím kompenzovala neúspěšný rok 2011. Ekonomické podmínky ovšem i podle Vlka dávají koruně pro příští rok relativně malý potenciál k posílení.

„Důležitým faktorem během roku zůstane vývoj na hlavních trzích, více než obvykle se však do hry zapojuje politika centrální banky, která ještě nějaký čas bude korunu odchylovat od jejich směru," uvedl. Pokud by se ovšem podle něj koruna obchodovala mezi 25,50 až 26 Kč/EUR centrální banka by k zásahům nemusela nepřistoupit. „Tak či tak, v prvním pololetí zřejmě bude koruna slabší," dodal.

„Pro příští rok očekáváme průměrný kurz okolo 25,40 Kč/EUR. Nepatrného zpevnění by se domácí měna mohla dočkat až ve druhé polovině roku, když na jeho konci odhadujeme kurz na úrovni 25,20," uvedl analytik Komerční banky Miroslav Frayer.

Upozornil, že ani v době zvýšeného optimismu by nakonec koruna profitovat nemusela. Nízké úrokové sazby v zemi se zdravým bankovním sektorem a relativně nízkým zadlužením ve srovnání s jinými státy by mohly prý motivovat investory k využití koruny jako financující měny pro investice v rizikovějších aktivech. „A to by korunu opět tlačilo ke slabším úrovním. Celkově tedy pro příští rok výrazné korunové zisky neočekávám," dodal Frayer.

Koruna má ovšem podle analytika GE Money Bank Petra Gapka potenciál posilovat a ten by mohl být ohrožen jen zhoršením evropské ekonomiky a devizovými intervencemi ČNB. „V průměru by ale koruna mohla mírně posílit a její kurz by tak mohl průměrně za příští rok klesnout i pod 25 korun za euro a 19 korun za dolar," uvedl.