„Koruna žije sázkami na růst sazeb již na srpnovém zasedání a dobrou náladou na globálních trzích. Současně může svojí roli sehrávat i nízká likvidita letního trhu. Počítám, že v nejbližších dnech a týdnech koruně dobrá nálada vydrží a může se pokusit usadit se pod 26 korun za euro,“ míní hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš.

Dodává, že se situace může změnit ve chvíli, kdy se s blížícím koncem QE zhorší situace na globálních trzích a řada sázkařů na koruně může začít uzavírat své dlouhé pozice. „Výraznější zisky koruny by také vedly ČNB k odkládání prvního růstu sazeb,“ podotýká Bureš.

Koruna je na novém historickém rekordu.
Koruna dva týdny po intervencích oslabila na 27 korun za euro

„Kurz zatím naráží na odpor a domníváme se, že současná úroveň už může být pro některé spekulanty atraktivní pro výběr zisků,“ doplňuje analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Na korunu dnes může mít vliv i zasedání Evropské centrální banky, po kterém zhruba v půl třetí vystoupí její šéf Mario Draghi na tiskové konferenci.

“Případné jestřábí překvapení z této strany by české měně zřejmě uškodilo skrze vyšší výnosy v eurozóně. Pokud ale Evropská centrální banka se světovými trhy nebude příliš hýbat, pozornost koruny zůstane u domácích sazeb,“ říká Tomáš Vlk.

Po poledni je kurz opět na hodnotách okolo 26,017 korun za euro.

Od roku 2013 Česká národní banka držela kurz koruny nad 27 korun za euro, čímž se snažila zabránit deflaci. Na intervence vynaložila celkem něco přes dva biliony korun. Intervenční režim skončil na začátku letošního dubna, odkdy koruna vytrvale posiluje.

Ilustrační foto.
Koruna prolomila hranici 26 Kč za euro. Poprvé od listopadu 2013