Od začátku července tak k britské měně posílila o více než 15 procent. „Koruně dnes pomohl pro finanční trh překvapivě vysoký přebytek zahraničního obchodu, který jasně ukázal, že kurz může fundamentálně ještě posílit,“ uvedl analytik Vladimír Pikora ze společnosti Next Finance.

Ekonomika zatím podle Pikory ve statistikách nevykazuje žádné problémy se silným kurzem. Krom toho na finančních trzích se globálně zlepšila nálada. Akcie začaly růst. „

Stojaté vody rozmíchal OPEC, když se země kartelu OPEC dohodly na ponechání těžebních limitů beze změny. Tím si sice ropní šejkové pod sebou dlouhodobě podřezávají větev, protože otevírají prostor dosud drahým alternativám ropy, ale krátkodobě ženou ceny černého zlata výš. Akcie ropných společností na to reagovaly růstem,“ komentoval Pikora.

Navíc napětí na peněžním trhu uvolnila zpráva, že by britská vláda mohla znárodnit churavějící hypoteční společnost Northern Rock. Lepší nálada se hned projevila na devizovém trhu celého regionu. Kurz víceméně ignoroval zprávu, že vláda M. Topolánka ustála pokus opozice o vyslovení nedůvěry. Asi nikdo ze spekulantů nesázel na pád vlády.

Blížící se schválení státního rozpočtu na příští rok nechá korunu rovněž v klidu. Rozpočet s deficitem přesahujícím 70 mld. Kč nebude pro investory přitažlivý, ale když vidí křehkou většinu ve sněmovně, chápou, že dramaticky nižší deficit nyní není politicky dosažitelný.