Ta dorazila do koutského pivovaru několik dní před Vánocemi. V nové varně se najednou uvaří 100 hektolitrů piva.  Instalace varny a montáž  nové technologie do upravených prostor v pivovaře bude provedena příští rok.

„Dosud jsme pivo vařili ve dvaceti hektolitrových varnách a to bylo velmi náročné, lidé se nezastavili. Za rok tady uvaříme deset tisíc hektolitrů piva, takže  novou varnu vítáme," říká sládek koutského pivovaru Bohuslav Hlavsa.
O koutské pivo je tak velký zájem, že už letos začátkem roku muselo být rozšířeno technické vybavení.

„Museli jsme rozšířit technické vybavení zrání piva. Nově jsme upravili sklepní prostory, kam bylo nainstalováno i čtrnáct nových ležáckých tanků," pokračuje Hlavsa.

Další vylepšení čeká pivovar během příštího roku.
„Je třeba koupit nový kotel, výkonnější chlazení, čističku, šrotovníky, zkrátka takové vybavení, které této velké varně postačí. Vybavení už máme zajištěné. Koupili jsme ho z Německa, kde se příští rok začne bourat pivovar. Před demolicí bude vše vystěhováno střechou budovy, naloženo a přivezeno do Kouta," vysvětluje Hlavsa.

Díky nové varně a výkonnějšímu vybavení budou v koutském pivovaru moci vařit více piva než dosud a uspokojit každého zákazníka nejen u nás, ale kdekoliv ve světě.

„Nemohli jsme uvařit víc než deset tisíc hektolitrů piva ročně, protože stará varna na to zkrátka neměla," dodal koutský sládek.