Skupina Kraft Heinz v pátek oznámila, že předložila návrh na spojení se společností Unilever. O fúzi usilovala i přesto, že vedení Unileveru návrh odmítlo.

Unilever v pátek uvedl, že skupina Kraft Heinz nabídla za každou jeho akcii 50 dolarů. Akcionáři Unileveru měli dostat 30,23 dolaru v hotovosti a zbytek v akciích sloučené skupiny. Podle Unileveru nabídka firmu výrazně podhodnocovala a neměla pro akcionáře žádný finanční ani strategický přínos.

"Naším záměrem bylo postupovat na přátelské bázi, jasně se však ukázalo, že Unilever si transakci nepřeje," uvedl mluvčí firmy Kraft Heinz. "Nejlepší je rychle to ukončit, aby se oba podniky mohly zaměřit na své individuální plány," dodal.

Čtěte také: Peníze na dluhopisy Agrofertu šly z Babišova účtu v UniCredit Bank

Společnost Kraft Heinz vznikla v roce 2015 spojením potravinářské skupiny Kraft Foods a výrobce kečupů H.J. Heinz. Firmu ovládá známý americký investor Warren Buffett spolu s brazilskou investiční skupinou 3G Capital Management.

Korespondent BBC Joe Lynam upozorňuje, že skupina 3G je známá prosazováním tvrdých opatření ke snížení nákladů, včetně zavírání továren a propouštění zaměstnanců. Unilever má podle něj naopak pověst sociálně zodpovědného podniku, který nehledí pouze na své zisky.

V roce 2010 nicméně Unilever uzavřel závod v Nelahozevsi na Mělnicku, a ukončil tak výrobu v České republice. Nadále však v tuzemsku prodává širokou škálu produktů, například rostlinné tuky, majonézy a dresinky Hellmann's, margaríny Flora, Rama, Perla či Hera a kořenicí směsi nebo omáčky Knorr. Do portfolia Unileveru patří také zmrzliny Algida, Míša nebo Ledňáček a kosmetické značky Dove a Rexona.

Nenechte si ujít: České hory o víkendu stále lákaly, víc lyžařů dorazilo v neděli