Celkem jde o plochu přes 100 000 metrů čtverečních, což pro srovnání odpovídá osminásobku velikosti náměstí Krále Jiřího z Poděbrad. Tím ale plány Accolade nekončí. „Cílem je vybudovat v Chebu jednu z největších průmyslových zón ve střední Evropě," říká v rozhovoru pro Chebský deník Milan Kratina, ředitel skupiny Accolade.

Mohl byste vyčíslit, kolik už jste v Chebu proinvestovali?

Po dokončení druhé části haly pro Tchibo, což bude v prvním čtvrtletí 2017, budou mít naše budovy v Chebu hodnotu dohromady 1,7 miliardy korun.

Milan Kratina. Zdroj: AccoladeKolik je ve vašich halách zaměstnaných lidí?

V těch stávajících bude pracovat do jednoho tisíce lidí. Třeba v Tchibu zatím provoz postupně startují. Ve finále to číslo bude ještě o dost vyšší, jak se bude zóna rozšiřovat.

Jak se bude podle vás chebská zóna dál rozvíjet?

Accolade dnes v Chebu pronajímá přes 100 000 metrů čtverečních. Zhruba ještě jednou tolik máme připravených k výstavbě a novým nájemcům jsme schopní je předat do půl roku po podpisu budoucí nájemní smlouvy.

Přesto už teď město připravuje další rozšíření zóny…

Povolovací procesy jsou běh na dlouhou trať, což je mimochodem naše velká konkurenční nevýhoda oproti sousedním zemím, včetně Německa, kde jsou povolovací procesy mnohem jednodušší. Kvůli tomu je potřeba připravovat rozšíření zóny s předstihem. Čili není příliš brzo, načasování je ideální.

Co by rozšíření zóny o další plochy přineslo?

Po rozšíření se do parku vejde další budova o 85 000 metrech čtverečních. Výhodou je, že ji bude možné postavit v celku jako jednu budovu. Takových v České republice není mnoho, což může být lákavá nabídka pro strategického investora. V každém případě bude nakonec v Chebu jeden z největších industriálních parků ve střední Evropě.

Podaří se tak velkou zónu naplnit?

Postupně ano. Když se podíváte na mapu Evropy, tak nenajdete lepší místo, kde vyrábět nebo odkud zásobovat pomalu celý kontinent. To platí pro Českou republiku a pro Cheb, který je hned na německé dálnici, to platí dvojnásob.

Kolik tedy chcete v Chebu ještě investovat?

Po dokončení všech uvažovaných staveb bude mít Accolade v Chebu portfolio budov v hodnotě okolo pěti miliard korun.


Jednáte s někým o příchodu do zóny?

Chebská zóna je ideální pro společnosti, které mají zákazníky směrem na západ od Chebu, a je ideální také pro ty, kteří už v regionu jsou a potřebují expandovat. Z obou těchto kategorií jednáme s několika společnostmi, které mají o Cheb zájem.

Proč je zóna úspěšná?

Cheb má dlouhou průmyslovou tradici, což je věc, na kterou se často zapomíná, ale její vliv je obrovský. Takže v prvé řadě je zóna úspěšná díky spolehlivým zaměstnancům. Zásadní roli samozřejmě hraje i poloha na mapě a perfektní spolupráce s městem.

Hrají roli ocenění, která zóna získala?

Panattoni Europe získala před nedávnem spolu s chebskou zónou cenu pro nejlepší průmyslovou zónu a také cenu pro nejlepší nájemní projekt roku pro Tchibo v ocenění CIJ Awards.

Naše budova pro BWI Group získala ocenění za třetí místo v kategorii Skladové a průmyslové areály v Best of Realty. Obě to jsou vysoce prestižní ceny, což pověsti chebské zóny v oboru dál pomáhá.

Kdo je vlastně Accolade?

Budovy, které vidíte v průmyslových zónách, jsou ve velké většině nájemní. Takže na fasádě je sice třeba logo DHL, nicméně ta je v hale v pronájmu. V Chebu takhle pronajímáme prostory Tchibu, BWI a DHL. Accolade připraví území, a jakmile máme budoucího nájemce, objednáme a zaplatíme stavbu, což má pak na starosti Panattoni Europe, která se specializuje na průmyslový development. Úzce spolupracujeme s fondem kvalifikovaných investorů Accolade, který hotové budovy s běžícími nájemními smlouvami přebírá.

Chebsko má dnes nezaměstnanost kolem 3,5 procenta. Není to pro vás problém?

Předně jsem rád, že Accolade přispívá k tomu, že nezaměstnanost, nejenom na Chebsku, klesá. Naši investoři obvykle s hledáním nových zaměstnanců problémy nemají. V regionech, kam přišli, zvedli průměrnou mzdu o více než 20 procent.

Pokud jste inženýr, přijdete si u většiny našich nájemců na více než 50 000,- Kč, pokud umíte s CNC, pak se dostanete nad 30 000 v průměru. Stačí se podívat na jobs.cz nebo jiné nabídky práce společností Kion/Linde nebo BWI.

Není ale přetahování zaměstnanců vysokými mzdami problém pro stávající podnikatele?

Sugestivně se vás zeptám: píše se rok 2017. Je v pořádku, aby pokladní brala 13 000 hrubého? Není. Příchod nových investorů vnáší do pracovního trhu větší konkurenci, což přirozeně zvyšuje mzdy. A z toho pak profituje i celé město tím, že si lidé mohou dovolit utrácet víc za služby i v obchodech.

Nehledě k tomu, že ve srovnání s jinými lokalitami v ČR, například ve srovnání se situací v parcích podél dálnice D5, je v Chebu konkurence stále velmi mírná.

Neobáváte se tedy toho, že takzvaně dojdou lidi?

Cheb je podle mého názoru nejvýznamnější zónou Karlovarského kraje. Do budoucna bude důležité napojit regiony, kde je nezaměstnanost vyšší. Tedy Sokolovsko, Ašsko, Mariánskolázeňsko a ostatně i Karlovy Vary. Lidem je potřeba nabídnout tak zajímavou práci, s takovými mzdovými podmínkami a s takovými možnostmi dopravy, aby pro ně bylo dvacetiminutové dojíždění přijatelné.

Je reálné, aby do Chebu denně dojížděli lidé ze Sokolovska nebo z Karlových Varů?

Určitě ano. Ze Sokolova je to 15 minut, z Karlových Varů 25 minut, stejně jako z Mariánských Lázní a z Aše. Přívětivé podmínky k tomu musí vytvářet jak investoři, tak obce, respektive kraj. A znovu opakuji, spolupráce s městem Cheb i s krajem je vynikající.

Když si vezmu příklad z jiných našich lokalit, tak vidím, že postupem času společnosti v zóně na získávání nových zaměstnanců spíš spolupracují například při objednávání autobusů, pořádání náborových dní a podobně.

Neobáváte se, že některé ze společností, které jste do zóny pomohli přivést, se za pár let sbalí a odejdou?

Z České republiky odešlo minimum společností. Jejich odchod byl daný tím, že produkt, který u nás vyráběly, u nás už nebylo možné vzhledem k nákladům dál vyrábět. Byly to nejjednodušší kabelové svazky, montovna LCD displejů a podobně.

Našimi nájemci v Chebu jsou DHL, které je v České republice 18 let, Tchibo, které tu je 25 let, a pak BWI Group, největší výrobce brzdových systémů na světě, který v Chebu postavil ultramoderní výrobu, jednu z nejinovativnějších v Evropě, která používá spoustu prvků průmyslu 4.0. a která u nás bude tak dlouho, dokud BMW, Daimler nebo Porsche budou mít hlavní závody v Německu.