Firma zabývající se zpracováním železného odpadu a barevných kovů měla totiž před lety svou činností zamořit škodlivými látkami pozemek ve svém sousedství o rozloze přes čtyři tisíce metrů čtverečních. Místo je ve vlastnictví manželů Pavlínkových.

„Firma údajně nedělala všechno tak, jak měla v souvislosti s nakládání s odpady. Pálili věci, které neměli. Na základě toho spad zamořil sousední pozemek. V roce 2007 průzkumy prokázaly zvýšenou hladinu polyaromatických uhlovodíků,“ připomněla v krátkosti počátky sporu Božena Ševčíková z odboru životního prostředí kroměřížské radnice.

Po provedených rozborech bylo podle ní v roce 2009 vydáno rozhodnutí, na základě něhož měla firma napravit škodu.

„Protože tak doposud neučinila, rozhodli jsme se sáhnout k donucovacím pokutám. Lze je uložit opakovaně. A v případě, že se společnost sama o nápravu nepostará, lze sankci postupně navyšovat až do výše nákladů,“ podotýká Ševčíková.

Ze získaných peněz by si pak Kroměříž mohla najmout firmu, která se o nápravu postará. Jednou ze zvažovaných možností jak vyčistit zamořený pozemek také bylo, že by kroměřížská radnice uvolnila peníze, najatá firma by se postarala o nápravu a město by poté skaštické společnosti naúčtovalo náklady. Tuto variantu však zastupitelé neschválili.

„Uvidíme, co z donucovacích pokut nakonec bude. Cílem tohoto opatření je dosáhnout toho, aby firma dobrovolně plnila, co má,“ říká také místostarosta Kroměříže Miloš Malý.

Šéf skaštické společnosti FeMarket Josef Pavlíček byl prý o pokutě informován uplynulý čtvrtek.

„Celá tato táhnoucí se kauza je hloupost od A až do Z. Navíc ve středu kroměřížský soud rozhodl, že akreditovaná kancelář je oprávněna odebrat vzorky z pozemku, kam nás paní Pavlínková odmítá pustit,“ konstatoval Pavlíček.

Podle něj ani firma pozemek kontaminovat nemohla.

„Aromatické uhlovodíky vznikají nedokonalým spalováním plastu. Jak ale může vznikat z kovového odpadu, to nechápu,“ uzavřel Pavlíček.