Tradici pěstování vinné révy v Krumlově obnovili před třemi roky organizátoři tamního Festivalu vína, kteří v zahradě vysadili prvních padesát hlav hybridní odrůdy Solaris.

A nejenomže vinohrady založili - další réva je zasázena na terasách domku Adalberta Schieleho - ale také se o ně sami po celou pěstební sezonu starají. Péči o vinnou révu založili na zásadách biovinařství.

Výstavba unikátního skleníku ve Smržicích na Prostějovsku.
Smržice řeší, kde budou k dostání rajčata ze skleníku. A zda nepřibude další

.„Snažíme se o maximálně šetrný přístup bez použití radikálních chemických zásahů,“ sděluje Pavel Fučík ze Sdružení cestovního ruchu Český Krumlov. „Věříme, že tato naše snaha se projeví na kvalitě úrody a z ní vyplývajícího finálního produktu - českokrumlovského Solarisu“. Podle jeho slov vynaložené úsilí rozhodně stálo za to: „Byla radost sledovat, jak naše vinička prospívá, jak rostou první hrozny. Letos očekáváme, že sklidíme zhruba padesát kilogramů Solarisu.“ Panenská úroda, která v těchto dnech dozrála v krumlovské vinici Na Tramínu, by v letošním roce mohla naplnit až 50 lahví.

Již poslední měření moštoměrem na vinici na Tramínu slibovalo vydařenou úrodu a ukazovalo, že cukernatost se přiblíží až úrovni pozdního sběru. Páteční měření tento úžasný výsledek potvrdilo a krumlovští vinaři oznámili, že první panenská úroda krumlovského Solarisu má 21 stupňů.

Cisterna firmy FAU v chemičce Precheza
Soud se zastal „zakleknuté firmy“. Bude Česko platit milionové odškodné?

Dlouhodobá péče zakladatelů Festivalu vína Český Krumlov o vinice v Krumlově se tak určitě vyplatila. „Tímto si Vás dovolujeme pozvat na letošní již šestý ročník Festivalu vína Český Krumlov, který společně zahájíme v pátek 20. října a který slibuje opět nejednu vinařskou lahůdku,“ dodává na závěr Pavel Fučík.