Dnešním Hospodářským novinám (HN) to řekl ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. Ještě loni na podzim prosazoval zrušení paragrafu Kubův předchůdce Martin Kocourek (ODS) a tento bod je i součástí koaliční smlouvy.

"Je to problematická záležitost, ale neměli bychom se přístupu k uhlí jen tak vzdát. Je to sociálně citlivá otázka, při nedostatku uhlí hrozí zdražení tepla pro více než milion domácností," řekl Kuba. Připustil, že by šlo o krajní řešení.

"Hlavní by samozřejmě byla rozumná dohoda mezi těžební společností a vlastníkem nemovitosti," dodal Kuba. Hrozba vyvlastnění se týká hlavně obyvatel obcí Horní Jiřetín a Černice, kterým v případě prolomení limitů hrozí zbourání.

Debata je v začátcích

Kubu čeká přesvědčování členů vlády. Proti možnosti vyvlastnění se podle listu staví premiér Petr Nečas (ODS) i Věci veřejné. "Na stanovisku vlády se nic nezměnilo," řekl HN Nečas. Podle Kuby je celá debata o vyvlastnění teprve v začátcích a je nutné dosáhnout koaliční shody.

Nyní je podle listu nutné rozhodnout, zda za územní limity těžit, či nikoliv. O tom má rozhodnout připravovaná Státní energetická koncepce, kterou chce ministerstvo průmyslu a obchodu poslat na vládu do konce letošního června, dodaly HN.