Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kuchař Jaroslav Sapík doporučuje k Beaujolais třeba hovězí oháňku

Klokočná u Prahy /ROZHOVOR/ - Čtvrtek byl ve Francii dnem Beaujolais (čtěte božolé), který se rovná téměř státnímu svátku. Beaujolais nouveau - druh mladého, svěžího, francouzského vína nafialovělé barvy - se totiž začíná prodávat každý rok třetí čtvrtek v listopadu.

21.11.2014
SDÍLEJ:

Kuchař Jaroslav Sapík doporučuje k Beaujolais třeba hovězí oháňku.Foto: DENÍK/Romana Holišová

Víno pochází z francouzské vinařské oblasti Beaujolais severně od města Lyon a vyrábí se z odrůdy Gamay. Víno je charakteristické silnou vůní s ovocným buketem. Doporučuje se podávat vychlazené na 11 až 13 stupňů Celsia.

Francouzské mladé víno z odrůdy Gamay je vůbec nejznámějším mladým vínem světa. Tradice byla započatá začátkem padesátých let z obyčejné potřeby „udat" včas mladé víno a tím získat potřebné peníze v situaci, kdy začala dramaticky klesat spotřeba vína.

Více než pět stovek lahví „božolé" nabídne zákazníkům letos i známý český šéfkuchař Jaroslav Sapík ve své restauraci v Klokočné u Prahy. A to až do konce listopadu. Tohle víno prodává už od roku 1981. Svého francouzského dodavatele drží dlouhé roky.

Špičkový italský kuchař Alessandro Bellingeri vařil o víkendu hostům restaurace U Sapíků v Klokočné v okrese Praha-východ.Jak jste vlastně na Beaujolais přišel?

Kdysi bývala v pražské Jindřišské ulici známá a vyhlášená francouzská prodejna. Byla to taková výstavní síň Paříže a prodávali tam i Beaujolais. Seznámil jsem se s dodavateli, navázal s nimi kontakt a od té doby neměním. Značka Bouchard je dostatečně kvalitní, neměnil bych.

Když se řekne Beaujolais, co vás napadne jako první?

Oslava mladého vína, dobrá úroda.

Co byste doporučil k Beaujolais „zakousnout"?

Předně chci říci, že se u nás ze svátku Beaujolais dělá trochu snobská akce, a to já nemám rád. Je to lidová veselice, proto u nás v restauraci máme po zemi slámu, čímž navozujeme atmosféru pravého venkova. A co k jídlu? Třeba kachní paštiku v terině, mladého kohoutka po burgundsku, křepelku na višních s husími játry, roštěnou na smetanovém zeleném pepři, hovězí oháňku po vlámsku s dijonskou omáčkou, nebo třeba mušle po bretaňsku, pyré či kaštanové pyré. Alespoň tohle nabízíme u nás.

Kdybyste ale měl doporučit jedno jediné jídlo, ke kterému se hodí Beaujolais, co by to bylo?

Pro pány hovězí oháňku po vlámsku s dijonskou omáčkou, což je oblíbené jídlo francouzských vinařů. Pro dámy křepelku či kohoutka. Ale i mušle jsou výborné. Ono se jedno jídlo vybírá velice těžko.

Autor: Jiří Macek

21.11.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto
6

Polovina klientů letos potřebuje novou hypotéku. Zaplatí více

Donald Trump s Vladimirem Putinem
5 4

Americký Senát schválil nové sankce vůči Rusku. Vetuje je Trump?

Výkyvy počasí zdraží med. Na část včelařů dopadne i EET

/INFOGRAFIKA/ Včelaři prodávají med za 160 korun. Kvůli slabší úrodě cena o pár desetikorun stoupne.

DOTYK.CZ

Před 41 let se Zlaté piesky zalily krví. Došlo k nejhorší letecké havárii u nás

/VIDEO/ Pavol Hammel měl krušnou noc, slavilo se, pilo. Teď je kolem osmé ráno a on vláčně klimbá v odbavovací hale pražské Ruzyně. Pár kolemjdoucích ho poznává, je to frontman bigbítové kapely Prúdy, v roce 1976 dost populární. V 8:27 se zvedá dopravní letoun Iljušin Il 18-B z ruzyňské rampy, bez rockera na palubě. Alkoholové koma mu právě zachránilo život.

Slavný fotbalový útočník Baroš se vrátil do Baníku: Cizinci české lize pomůžou

Nejen hvězdní cizinci v dresech Sparty a Slavie budou zdobit nový ročník fotbalové ligy. Zpátky mezi elitou je Baník Ostrava, jehož soupisku zdobí jméno jednoho z nejslavnějších odchovanců slezského klubu. Milan Baroš se do Baníku vrátil už potřetí. Tentokrát (prý) naposledy.

Obrněnce pro českou armádu vyrobí Tatra

/FOTOGALERIE/ Vláda České republiky schválila zakázku na pořízení obrněných vozidel Titus na podvozku Tatra pro potřeby ozbrojených sil.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení