VYBERTE SI REGION

Kuchař Jaroslav Sapík doporučuje k Beaujolais třeba hovězí oháňku

Klokočná u Prahy /ROZHOVOR/ - Čtvrtek byl ve Francii dnem Beaujolais (čtěte božolé), který se rovná téměř státnímu svátku. Beaujolais nouveau - druh mladého, svěžího, francouzského vína nafialovělé barvy - se totiž začíná prodávat každý rok třetí čtvrtek v listopadu.

21.11.2014
SDÍLEJ:

Kuchař Jaroslav Sapík doporučuje k Beaujolais třeba hovězí oháňku.Foto: DENÍK/Romana Holišová

Víno pochází z francouzské vinařské oblasti Beaujolais severně od města Lyon a vyrábí se z odrůdy Gamay. Víno je charakteristické silnou vůní s ovocným buketem. Doporučuje se podávat vychlazené na 11 až 13 stupňů Celsia.

Francouzské mladé víno z odrůdy Gamay je vůbec nejznámějším mladým vínem světa. Tradice byla započatá začátkem padesátých let z obyčejné potřeby „udat" včas mladé víno a tím získat potřebné peníze v situaci, kdy začala dramaticky klesat spotřeba vína.

Více než pět stovek lahví „božolé" nabídne zákazníkům letos i známý český šéfkuchař Jaroslav Sapík ve své restauraci v Klokočné u Prahy. A to až do konce listopadu. Tohle víno prodává už od roku 1981. Svého francouzského dodavatele drží dlouhé roky.

Špičkový italský kuchař Alessandro Bellingeri vařil o víkendu hostům restaurace U Sapíků v Klokočné v okrese Praha-východ.Jak jste vlastně na Beaujolais přišel?

Kdysi bývala v pražské Jindřišské ulici známá a vyhlášená francouzská prodejna. Byla to taková výstavní síň Paříže a prodávali tam i Beaujolais. Seznámil jsem se s dodavateli, navázal s nimi kontakt a od té doby neměním. Značka Bouchard je dostatečně kvalitní, neměnil bych.

Když se řekne Beaujolais, co vás napadne jako první?

Oslava mladého vína, dobrá úroda.

Co byste doporučil k Beaujolais „zakousnout"?

Předně chci říci, že se u nás ze svátku Beaujolais dělá trochu snobská akce, a to já nemám rád. Je to lidová veselice, proto u nás v restauraci máme po zemi slámu, čímž navozujeme atmosféru pravého venkova. A co k jídlu? Třeba kachní paštiku v terině, mladého kohoutka po burgundsku, křepelku na višních s husími játry, roštěnou na smetanovém zeleném pepři, hovězí oháňku po vlámsku s dijonskou omáčkou, nebo třeba mušle po bretaňsku, pyré či kaštanové pyré. Alespoň tohle nabízíme u nás.

Kdybyste ale měl doporučit jedno jediné jídlo, ke kterému se hodí Beaujolais, co by to bylo?

Pro pány hovězí oháňku po vlámsku s dijonskou omáčkou, což je oblíbené jídlo francouzských vinařů. Pro dámy křepelku či kohoutka. Ale i mušle jsou výborné. Ono se jedno jídlo vybírá velice těžko.

Autor: Jiří Macek

21.11.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Bunkr Waltrovka.
31

OBRAZEM: Výstavba v Praze odhalila opuštěné bunkry

Igor Dodon, prezident Moldávie
6 4

Kreml, nebo Brusel? Moldavský prezident má jasno

VIDEO: Bezva finta? Řidiče načapali se „schovávací“ SPZ

Možná jste si taky někdy chtěli připadat jako James Bond, jehož otáčecí SPZ na autě se stala legendární vychytávkou. Podobné pocity nedávno zažíval jistý řidič z americké Floridy. I když… Vlastně se chtěl jen vyhnout placení mýtného.

Degiro slibuje neuvěřitelně nízké poplatky, klidně si ale naúčtuje 10 tisíc

Jestli někdo zvažuje nákup akcií na burze, mohla by ho zlákat nabídka brokerské firmy Degiro. Ta se totiž chlubí tím, že její „účtované poplatky jsou pro všechny investory neuvěřitelně nízké". Bohužel realita je odlišná. Poplatek ve výši zhruba 41 procent celkové hodnoty transakce rozhodně není neuvěřitelně nízký, ale spíše neuvěřitelně vysoký.

Češi mají stále nejnižší nezaměstnanost v celé EU. Firmy ale krvácejí

Nejaktuálnější čísla z Eurostatu potvrzují, že Česko zůstává s 3,7 procent zemí s nejnižší mírou nezaměstnanosti v Evropské unii. A to před Německem a Maďarskem. Z evropských států mimo EU je na tom lépe jen Island, naopak nejhůře Řecko a Španělsko. To, co lze na jednu stranu vnímat jako výrazný český úspěch, je na druhou možno považovat i za hrozbu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies