VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kuchař Jaroslav Sapík doporučuje k Beaujolais třeba hovězí oháňku

Klokočná u Prahy /ROZHOVOR/ - Čtvrtek byl ve Francii dnem Beaujolais (čtěte božolé), který se rovná téměř státnímu svátku. Beaujolais nouveau - druh mladého, svěžího, francouzského vína nafialovělé barvy - se totiž začíná prodávat každý rok třetí čtvrtek v listopadu.

21.11.2014
SDÍLEJ:

Kuchař Jaroslav Sapík doporučuje k Beaujolais třeba hovězí oháňku.Foto: DENÍK/Romana Holišová

Víno pochází z francouzské vinařské oblasti Beaujolais severně od města Lyon a vyrábí se z odrůdy Gamay. Víno je charakteristické silnou vůní s ovocným buketem. Doporučuje se podávat vychlazené na 11 až 13 stupňů Celsia.

Francouzské mladé víno z odrůdy Gamay je vůbec nejznámějším mladým vínem světa. Tradice byla započatá začátkem padesátých let z obyčejné potřeby „udat" včas mladé víno a tím získat potřebné peníze v situaci, kdy začala dramaticky klesat spotřeba vína.

Více než pět stovek lahví „božolé" nabídne zákazníkům letos i známý český šéfkuchař Jaroslav Sapík ve své restauraci v Klokočné u Prahy. A to až do konce listopadu. Tohle víno prodává už od roku 1981. Svého francouzského dodavatele drží dlouhé roky.

Špičkový italský kuchař Alessandro Bellingeri vařil o víkendu hostům restaurace U Sapíků v Klokočné v okrese Praha-východ.Jak jste vlastně na Beaujolais přišel?

Kdysi bývala v pražské Jindřišské ulici známá a vyhlášená francouzská prodejna. Byla to taková výstavní síň Paříže a prodávali tam i Beaujolais. Seznámil jsem se s dodavateli, navázal s nimi kontakt a od té doby neměním. Značka Bouchard je dostatečně kvalitní, neměnil bych.

Když se řekne Beaujolais, co vás napadne jako první?

Oslava mladého vína, dobrá úroda.

Co byste doporučil k Beaujolais „zakousnout"?

Předně chci říci, že se u nás ze svátku Beaujolais dělá trochu snobská akce, a to já nemám rád. Je to lidová veselice, proto u nás v restauraci máme po zemi slámu, čímž navozujeme atmosféru pravého venkova. A co k jídlu? Třeba kachní paštiku v terině, mladého kohoutka po burgundsku, křepelku na višních s husími játry, roštěnou na smetanovém zeleném pepři, hovězí oháňku po vlámsku s dijonskou omáčkou, nebo třeba mušle po bretaňsku, pyré či kaštanové pyré. Alespoň tohle nabízíme u nás.

Kdybyste ale měl doporučit jedno jediné jídlo, ke kterému se hodí Beaujolais, co by to bylo?

Pro pány hovězí oháňku po vlámsku s dijonskou omáčkou, což je oblíbené jídlo francouzských vinařů. Pro dámy křepelku či kohoutka. Ale i mušle jsou výborné. Ono se jedno jídlo vybírá velice těžko.

Autor: Jiří Macek

21.11.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Obyvatelé vchodu, kde hořelo, se ještě vrátit nesmějí. Čekají ale až je hasiči vyzvou, aby si mohli z bytů vzít aspoň pár věcí.
9

Požár paneláku v Jirkově: "Včera jsem se hroutila, dnes to beru s nadhledem"

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová.
AKTUALIZOVÁNO
15 17

Valachová chce maturitu SOŠ z matematiky do roka po gymnáziích

Doprava v Brně v roce 2050? Sdílení cest, o pětinu méně aut, tvrdí plán mobility

Pruhy v protisměru pro cyklisty v jednosměrkách? Rozšíření pěších zón? Přednost autobusů na křižovatkách? Tyto a desítky dalších návrhů ovlivňujících dopravu v Brně představil městský plán mobility do roku 2050. Do 30. dubna k němu lidé mohou zasílat připomínky.

Hitlerův telefon se na aukci prodal za téměř čtvrt milionu dolarů

Telefon nacistického vůdce Adolfa Hitlera se na dnešní aukci ve Spojených státech prodal za 243.000 dolarů (6,2 milionu Kč). Oznámil to aukční dům Alexander Historical Auctions. Vyvolávací cena činila 100.000 dolarů. Prodejní cena se nacházela zhruba v polovině předpokládaného rozpětí 200.000 až 300.000 dolarů, napsala agentura AFP.

Janeček: EET funguje, krácení tržeb je menší

Nejenom obchodníci, ale i berní úředníci finalizují přípravy před druhou vlnou EET. Jak říká v rozhovoru pro Deník šéf Generálního finančního ředitelství Martin Janeček, úředníci zohlední dobrou vůli podnikatele.

Nizozemský publicista: Wilders volby vyhrál už před hlasováním

Klíčovým úkolem pro nizozemské politiky by měla být snaha zasypat příkopy, které se mezi občany vytvářejí v souvislosti s březnovými parlamentními volbami. Myslí si to nizozemský učitel a publicista s tureckými kořeny Halil Karaaslan. Krajně pravicová Strana pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse podle něj v zásadě vyhrála už před samotným hlasováním, neboť ostatním stranám dokázala vnutit svůj pohled na situaci v zemi a svou velmi vyhraněnou interpretaci problémů, s nimiž se teď Nizozemsko potýká.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies