VYBERTE SI REGION

Kvalita potravin. Inspektoři loni přitvrdili

Praha /INFOGRAFIKA/ - Volání po bezpečnějších potravinách zřejmě čeští potravinářští inspektoři vyslyšeli do puntíku. Loni značně přitvrdili při rozdávání pokut za různé prohřešky proti kvalitě potravin. Počet kontrol sice stoupl jen o 550 na necelých 36 tisíc, zato výše uložených pokut se skoro zdvojnásobila. „Celková výše pravomocně uložených pokut ve správním řízení meziročně vzrostla o 29 milionů korun, 
a v roce 2013 tak činila 64 121 500 korun," upřesnil mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

10.3.2014 5
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: VLP/ Michal Lapčík

Inspektoři proti nešvarům bojují na více frontách. Přesně před dvaceti měsíci spustili portál Potraviny na pranýři, který se pomalu dostává do povědomí širší veřejnosti. Jedná se o stránky zabývající se kvalitou a bezpečností potravin, na které si spotřebitelé nejčastěji vzpomenou. I když, jak ve svém průzkumu pro potravinářskou inspekci upozornila agentura FOCUS, 
79 procent lidí vůbec neví, že nějaké spotřebitelské portály s takovým zaměřením existují. Inspekce tak má co dohánět. Proto v minulých dnech spustila profil

Potravin na pranýři na Facebooku. „Cílem je zpřístupnit informace 
o závadných potravinách 
co nejširšímu okruhu spotřebitelů, včetně málo informované skupiny 18 až 24 let," vysvětlil mluvčí.

České zboží

Během loňska portál prošel několika vylepšeními a inspekce vyšla v některých případech vstříc i kritikům. „Změny šly pozitivním směrem. Na portálu se objevovaly i fotografie výrobků, i když chyba byla způsobena třeba při skladování. To výrobce poškozovalo," uvedla mluvčí Potravinářské komory ČR Jarmila Štolcová.

Stejně podezíravě na stránky hleděli obchodníci. „Mnohdy nebylo rozeznatelné, zda za prohřešek může obchodník, nebo výrobce. Už je to zřejmější, ale chtělo by to, aby to bylo jednoznačnější," doplnil šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Zdeněk Juračka.

Nakolik se zveřejňování závadných potravin ukáže 
i na chování lidí při jejich výběru, se ještě ukáže. Už teď je ale z průzkumů jasné, že lidé nejčastěji slyší na akční nebo zlevněné zboží. Roste ovšem podíl těch, kteří začínají upřednostňovat českou produkci. Kvůli aférám z minulých let se do nemilosti dostaly polské potraviny. Celých 91 procent spotřebitelů je nepovažuje za bezpečné.

Takové vnímání polského zboží však podle generálního ředitele nadnárodní certifikační společnosti United Registrar of System Czech Petra Maličovského není spravedlivé.

„Český manažer má za úkol nakoupit co nejlevněji, kvalitu neověřuje, i když by měl. Když někde nakupuji, nechám si od dodavatele vyžádat standardy kvality, to se bohužel neděje," uzavřel.

Potraviny na pranýři.

Autor: Vilém Janouš

10.3.2014 VSTUP DO DISKUSE 5
SDÍLEJ:
Ilustrační foto.
AKTUALIZOVÁNO
55

Senát schválil zákaz kouření v restauracích. Zbývá podpis prezidenta

Ilustrační foto.

Šok. Brazilská policie našla spálené tělo zpěvačky hitu Lambada

AKTUALIZOVÁNO

Podívejte se na pustý stadion před zbouráním. Nástupce je ve hvězdách

Nadšený řev fanoušků vítězného týmu se rozléhal brněnským zimním stadionem za Lužánkami, když domácí hokejisté Rudé hvězdy, dnešní Komety, poprvé doma před Brňany přebírali mistrovský titul. Tehdy se psal rok 1957 a stadion měl za sebou deset let fungování a před sebou ještě mnoho radosti i smutků fanoušků brněnských hokejistů. Nyní, sedmdesát let od slavnostního otevření stadionu, už na něj odkazuje jen název zastávky hromadné dopravy. Slibovaná nová aréna je v nedohlednu.

Miliardové dostihy. Real už není nejbohatším klubem. Kdo ho zastínil?

Vlastní nejlepšího fotbalistu světa Cristiana Ronalda, vyhrál milionářskou Ligu mistrů, přesto byl Real Madrid sesazen z trůnu. Alespoň co se týče příjmů. Nejbohatším fotbalovým klubem se stal za minulou sezonu podle žebříku společnosti Deloitte Manchester United.

Lavina na italský hotel spadla, když už hosté měli sbaleno

Řím - Hosté italského hotelu Rigopiano měli v okamžiku pádu ničivé laviny sbalené kufry a budovu na úpatí pohoří Gran Sasso se chystali opustit. Museli ale počkat, dokud sněžný pluh neodstraní sníh, který zablokoval přístupovou cestu. Italskému listu La Repubblica to dnes řekl Quintino Marcella, přítel a zaměstnavatel jednoho ze dvou přeživších, kuchaře Giampiera Pareteho, který byl v hotelu s rodinou na dovolené.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies