„Mrazy zatím zvládáme dobře, i když to v některých lokalitách není jednoduché. Například v Jablonci a v okolním regionu se museli naši technici k regulačním stanicím nejdříve prokopat hlubokými závějemi sněhu," popsal Pavel Káčer, šéf firmy GridServices, která se ve skupině innogy stará o 65 000 km plynovodů. Klíčové jsou teď podzemní zásobníky, které zajišťují víc než polovinu dodávek plynu.

„S klesajícími teplotami význam zásobníků pro odběratele plynu roste. V mrazivých dnech proudí více než polovina dodávek plynu pro celou ČR ze zásobníků," vysvětluje Lubor Veleba, jednatel innogy Gas Storage.

Čtěte také: Učně čekají i auta na plyn a "soláry"

V aktuálním počasí při průměrné denní spotřebě okolo 45 mil. m3 těžba ze zásobníků pokrývá 25 mil. m3 dodávek do sítě. Nejedná se však o nějaké mimořádné objemy. Rekordní množství zaznamenala česká plynárenská soustava v únoru 2012. V tehdejších mrazech dosáhla denní spotřeba plynu 61 mil. m3. „V tuto chvíli se nachází v zásobnících 1,1 miliardy m3 plynu, do konce zimy tedy máme k dispozici stále ještě více než 40 % zásob. V kombinaci s dovozem plynu by toto množství stačilo na dalších sedm takovýchto extrémně mrazivých týdnů," vysvětlil Veleba.

Z dosavadních dat je jasné, že letošní leden patří k výrazně chladnějším. Průměrné teploty se nyní pohybují okolo -5 °C, kdežto dlouhodobý teplotní normál se pro leden pohybuje v rozpětí -1,2 až -2,2 °C. Možná vyšší spotřeba bude však meziročně kompenzována pro zákazníky innogy výrazně nižšími cenami zemního plynu. Společnost v posledních letech investovala do zabezpečení a obnovy plynárenské infrastruktury více než 13 miliard korun.

Nepřehlédněte: Cena plynu od innogy dále klesá