VYBERTE SI REGION

Kvůli Svatomartinskému si berou lidé dovolenou

Vysočina - Svatomartinské víno, pečená husa, a hlavně natěšení degustátoři. Tak to bude vypadat v pátek 11. listopadu v jihlavské vinotéce, kde pracuje Alena Krčálová. A nejen tam. Právě v těchto dnech ve vinotékách a vinárnách v Jihlavě vrcholí přípravy na obnovený listopadový vinařský svátek.

2.11.2011
SDÍLEJ:

Svatomartinské víno. Ilustrační fotografie.Foto: DENÍK/Attila Racek

„Svatomartinské víno už mám samozřejmě objednané. V nejbližších dnech ho vinaři začnou stáčet do lahví a přivezou. Prodávat a pít se však podle tradice smí nejdříve 11. listopadu v jedenáct hodin dopoledne. Někteří mí zákazníci se těší tak, že si kvůli tomu, aby si připili hned po té jedenácté hodině, vzali dovolenou,“ přiblížila Alena Krčálová s tím, že spolu s přáteli ke Svatomartinskému vínu připraví i pečenou husu s knedlíkem a zelím.

Podle jejích zkušeností je zájem o Svatomartinské víno rok od roku vyšší. „Tato tradice se do Jihlavy vrátila zhruba před sedmi lety. A zájem je opravdu obrovský. Skoro všechny lahve Svatomartinského prodám hned na Martina. Láhev vyjde na sto dvacet až sto třicet korun, záleží na výrobci. Mladé víno se nesmí dlouho skladovat, dá se pít tak do Vánoc,“ doplnila Krčálová.

Hodně letitá tradice

Ochutnávka prvního vína z nové sklizně má kořeny v minulosti. „Při svatomartinských oslavách, které se dělaly po ukončení podzimních polních prací, se vždy pilo mladé víno, tedy víno z nové sklizně. Tradice vznikla už v dobách, kdy lidé sloužili u sedláků,“ doplnila Krčálová s tím, že zákazníci si mají dát pozor na to, aby nenaletěli podvodníkovi.

Lahve Svatomartinského vína se poznají podle charakteristické viněty i podle toho, že jsou uzavřené smršťovací zátkou s vyobrazením svatého Martina na koni. Na první letošní víno se chystají i jinde. „V jihlavské vinárně Vinové proběhne 11. listopadu v jedenáct hodin a jedenáct minut slavnostní přípitek a ochutnávka Svatomartinského vína. Lidé budou moci víno zakoupit i ochutnat ve stánku před kavárnou Muzeum a ve vstupní chodbě Radniční restaurace. Tam bude navíc v tento den připravené i speciální svatomartinské menu,“ uvedl jihlavský podnikatel Miroslav Tomanec.

Značka Svatomartinské byla zaregistrována v roce 1995 a od roku 2005 je jejím vlastníkem Vinařský fond. Značku mohou využít všichni vinaři registrovaní v České republice, kteří splní všechna náročná kriteria.

Zuzana Musilová

Autor: Redakce

2.11.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Co bylo cílem razie armády a policie na skládce u Lovosic? Šlo o bifenyly

Lovosice – Na začátku listopadu jsme čtenáře Deníku informovali o zátahu, který probíhal na skládce patřící firmě Ladeo u Lukavce. Na místě zasahovali policisté, pyrotechnici, vojenské síly, ale také Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP), která skládku prověřovala několik dní. Kriminalisté si od Městského úřadu dokonce k prověření vyžádali dokumentaci o skladování odpadu. Nyní má celá situace rozuzlení.

Pošta vypsala tendr na vedoucího inspekce, hlásí se prý i Laube

Praha - Česká pošta vypsala výběrové řízení na funkci vedoucího odboru inspekce. Odbor inspekce má na starosti záležitosti spojené s ochranou České pošty před trestnou činností. Potvrdil to mluvčí podniku Matyáš Vitík. Podle Lidových novin se na místo, které v září opustil Jiří Brázda, přihlásilo pět uchyzečů, mezi nimi i bývalý náměstek policejního prezidenta Zdeněk Laube, uvedl server lidovky.cz.

AKTUALIZOVÁNO

Norský Barnevernet versus český dědeček. Jiří Pavelka podává v Norsku žalobu

Praha - Do boje s norským Barnevernetem se pustil dědeček dvou chlapců, které úřady v roce 2011 odebraly české matce Evě Michalákové a jejímu manželovi Josefovi. Důvodem mělo být údajné zanedbávání, fyzické týrání a sexuální zneužívání. Podle tamní policie a lékařů se podezření Barnevernu nepotvrdilo. Úřady a následně soudy ale považovaly zjištění za natolik vážná, že děti ponechaly u pěstounů. Dnes devítiletý David a jedenáctiletý Denis žijí odděleně, každý v jiné pěstounské rodině.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies