Šedesát nových lůžek, osmadvacet pracovních míst a pětadevadesát milionů korun. To ve zkratce vystihuje nově otevřený pavilon Centra služeb pro seniory v Kyjově. Dokončenou stavbu převzal včera ředitel centra Jan Letocha. „Musím říct, že jsem s konečným výsledkem velmi spokojen a jsem rád za práci architekta, který vnímal potřebu investora. Projekt navrhl hlavně pro lidi, kteří tu budou žít či pracovat. Myslím, že se mu to povedlo," zhodnotil první den v otevřené přístavbě ředitel Letocha.

Doposud našlo v kyjovském centru domov jedenasedmdesát klientů. Od začátku listopadu přijde dalších šedesát. „Někteří uživatelé se do přístavby přestěhují ze staré části, nově příchozí naopak půjdou na jejich místa. Jsou také lidé, kteří chtějí rovnou do nové budovy. V ní je ale ubytování pochopitelně dražší," sdělil Letocha.

Do nového pavilonu se bude postupně stěhovat šedesát nových uživatelů.Kyjovské centrum nabízí dvě služby. První je Domov pro seniory, kde najdou péči lidé, kteří jsou duševně v pořádku, ale kvůli stáří nejsou již soběstační. Pro ně vznikne devětatřicet nových lůžek.

Druhou službou je Domov se zvláštním režimem, ve kterém obsadí šestnáct míst klienti s nějakou psychickou nemocí, například s demencí nebo Alzheimerovou chorobou. Zbylá lůžka nechá centrum volná pro nově zřizovanou odlehčovací službu, která je v regionu zároveň novinkou. „Je určena pro dočasné umístění důchodců do zařízení. Bude to například při situaci, kdy si opatrovníci potřebují odpočinout či něco zařídit. Po tu dobu najde starší člověk domov u nás. Minimálně na dva týdny, ale ne déle než na tři měsíce," vysvětlil Letocha.

Komfort

Kromě jednolůžkových pokojů jsou v novém pavilonu také dvoulůžkové, ze kterých vždy dva mají společné sociální zařízení. „Čtyři lidi se podělí o dvě toalety, dvě umyvadla a jeden sprchový kout. Což už je samozřejmě vyšší standard, protože ve staré budově je zařízení společné pro celé patro," vysvětlil ředitel centra.

Do nového pavilonu se bude postupně stěhovat šedesát nových uživatelů.Práci v novém pavilonu centra našli od prvního září už tři uklízečky, v listopadu nastoupí tři pracovnice sociálních služeb a od ledna pak přijdou další zaměstnanci. „V regionu s takovou nezaměstnaností je každá pracovní příležitost velice vítaná. Za novinku jsem moc rád také proto, že žadatelů o pobyt je hodně, ale volných míst málo," uvedl starosta Kyjova František Lukl.

V nově otevřeném pavilonu se líbí i zaměstnancům Centra služeb pro seniory, které nyní má 172 žádostí o umístění. „Nová místa jsou potřeba a šedesát je hodně. S projektem jsem velmi spokojená, navíc jsem se mohla na jeho vymýšlení a plánování také podílet. Všechno jsme tvořili jako tým na základě potřeb a dlouholetých znalostí," řekla například nutriční sestra a vedoucí zdravotního provozu Miroslava Chromá, která v centru pracuje už šestnáct let.

Celkové náklady na stavbu a vybavení centra dosáhly pětadevadesáti milionů, z pětaosmdesáti procent je pokryla dotace.