Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Laboratoř: Piva nejsou plná plísní. Zřejmě bude soud

Náchod - Před několika dny se mezi pivaři rozvířila diskuze o výsledcích testu zveřejněných jedním z časopisů pro spotřebitele. Podle nich se zdálo, jako kdyby se některá piva z náchodského pivovaru nemohla ani pít. Tři druhy piv měly podle testu obsahovat mykotoxiny v dávkách větších, než je běžné, a pro člověka nebezpečných.

18.5.2013 7
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Milan Jaroš

Náchodský pivovar však vzorky uvařených piv po celou dobu trvanlivosti uchovává a nechal ty ze stejných sérií, jaké zkoumal časopis, otestovat v akreditované laboratoři Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského. Včera obdržel výsledky, které tvrzení testu vyvrátily. Obsah mykotoxinů je podle nich až několikanásobně nižší, než uváděly výsledky testu. Proto se pivovar Primátor bude bránit nařčení, že jeho piva obsahují velké množství mykotoxinů, žalobou.

Nikdo to pít nechce

Konzumenti mají názory na věc různé. „Lahváče si teď možná chvilku nekoupím, ale divil bych se, že v dnešní době, kdy se vše kontroluje, by v pivu bylo tolik nějakých plísní. Nikdo nic takového pít nechce, to je jasné, ale dříve toho bývalo možná ještě více, jen o tom nikdo nevěděl," míní kuchař Jan Holeček z Nového Města nad Metují.

Zatímco jednadvacetistupňový speciál Primátoru měl podle testu obsahovat 64 mikrogramů mykotoxinů na litr, laboratoř nyní prokázala 14,5 mikrogramu. Ve třináctistupňovém polotmavém ležáku mělo být podle testu 42 mikrogramů, avšak laboratoř odhalila 16,7 mikrogramu. V šestnáctistupňovém speciálu pak nebylo 36, ale 17,5 mikrogramu. Takové hodnoty přitom nejsou neobvyklé.

„Už samotná interpretace a prezentace výsledků testu je zavádějící. Hodnota zjištěných mykotoxinů by měla být vztahována k obsahu alkoholu v pivu, ten totiž podstatně vypovídá o vlastní konzumaci. V tomto světle pak výsledky vypadají naprosto jinak," uvedl ředitel pivovaru Josef Hlavatý.

Stejný slad

V rámci testu byla rozborována i další náchodská piva, která však vyšla dobře. „To je s podivem, protože v rámci výrobního procesu pracujeme neustále se stejnými slady od jediného dodavatele," dodal ředitel Hlavatý.

U piv není stanovena povinnost podobné látky sledovat a nejsou proto nastaveny ani jejich maximální limity. Mykotoxiny se do piva dostávají z obilí a následně ze sladů. Jejich monitoring proto mají na starosti pěstitelé a výrobci sladů. Odebírající pivovary nemají laboratoře se složitou technikou a časově náročné a drahé rozbory si nemohou dovolit. Podle ředitele Hlavatého by se pozornost měla zaměřit především na základní potraviny, v nichž je obsah mykotoxinů mnohdy mnohonásobně vyšší než v pivu a navíc je konzumuje celá populace včetně dětí.

Autor: Pavel Bednář

18.5.2013 VSTUP DO DISKUSE 7
SDÍLEJ:
Prezident Miloš Zeman a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching.
27 6

Zeman: Autoritářské státy mají lepší podmínky pro velké projekty

Letiště Václava Havla v Praze. Ilustrační foto
17

Boj s teroristy. Všechna letiště v ČR dostanou kamery, jež rozpoznají obličeje

EXKLUZIVNĚ

Zločin, nebo neštěstí? Policie pro ověření vyhazovala z 6. patra hotelu figurínu

Policie v Pardubicích rekonstruovala poslední okamžiky života 45leté ženy: pád z okna hotelu. K čemu policisté dospěli?

Do Turecka jen na vlastní nebezpečí, varují Němci

Diplomatická válka mezi Spolkovou republikou Německo a Tureckem pokračuje. Istanbul totiž stále zadržuje německého aktivistu.

Vraždění neviňátek. Panthers na trůně

/FOTOREPORTÁŽ/ Bez větších problémů, přesvědčivým skóre 28:0, si došli pro sedmý titul v řadě (američtí) fotbalisté Prague Black Panthers.

VIDEO: Hrdina zmlátil útočníka ve Starbucks. Stačila mu židle

Útočník ozbrojený pistolí a nožem přišel vyloupit pobočku kavárenského řetězce Starbucks. Jeden ze zákazníků předvedl ale doslova hrdinský kousek a útočníka zneškodnil. Jeho jednání chválí i místní policie. K incidentu došlo v kalifornském městě Fresno.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení