VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Laboratoř: Piva nejsou plná plísní. Zřejmě bude soud

Náchod - Před několika dny se mezi pivaři rozvířila diskuze o výsledcích testu zveřejněných jedním z časopisů pro spotřebitele. Podle nich se zdálo, jako kdyby se některá piva z náchodského pivovaru nemohla ani pít. Tři druhy piv měly podle testu obsahovat mykotoxiny v dávkách větších, než je běžné, a pro člověka nebezpečných.

18.5.2013 7
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Milan Jaroš

Náchodský pivovar však vzorky uvařených piv po celou dobu trvanlivosti uchovává a nechal ty ze stejných sérií, jaké zkoumal časopis, otestovat v akreditované laboratoři Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského. Včera obdržel výsledky, které tvrzení testu vyvrátily. Obsah mykotoxinů je podle nich až několikanásobně nižší, než uváděly výsledky testu. Proto se pivovar Primátor bude bránit nařčení, že jeho piva obsahují velké množství mykotoxinů, žalobou.

Nikdo to pít nechce

Konzumenti mají názory na věc různé. „Lahváče si teď možná chvilku nekoupím, ale divil bych se, že v dnešní době, kdy se vše kontroluje, by v pivu bylo tolik nějakých plísní. Nikdo nic takového pít nechce, to je jasné, ale dříve toho bývalo možná ještě více, jen o tom nikdo nevěděl," míní kuchař Jan Holeček z Nového Města nad Metují.

Zatímco jednadvacetistupňový speciál Primátoru měl podle testu obsahovat 64 mikrogramů mykotoxinů na litr, laboratoř nyní prokázala 14,5 mikrogramu. Ve třináctistupňovém polotmavém ležáku mělo být podle testu 42 mikrogramů, avšak laboratoř odhalila 16,7 mikrogramu. V šestnáctistupňovém speciálu pak nebylo 36, ale 17,5 mikrogramu. Takové hodnoty přitom nejsou neobvyklé.

„Už samotná interpretace a prezentace výsledků testu je zavádějící. Hodnota zjištěných mykotoxinů by měla být vztahována k obsahu alkoholu v pivu, ten totiž podstatně vypovídá o vlastní konzumaci. V tomto světle pak výsledky vypadají naprosto jinak," uvedl ředitel pivovaru Josef Hlavatý.

Stejný slad

V rámci testu byla rozborována i další náchodská piva, která však vyšla dobře. „To je s podivem, protože v rámci výrobního procesu pracujeme neustále se stejnými slady od jediného dodavatele," dodal ředitel Hlavatý.

U piv není stanovena povinnost podobné látky sledovat a nejsou proto nastaveny ani jejich maximální limity. Mykotoxiny se do piva dostávají z obilí a následně ze sladů. Jejich monitoring proto mají na starosti pěstitelé a výrobci sladů. Odebírající pivovary nemají laboratoře se složitou technikou a časově náročné a drahé rozbory si nemohou dovolit. Podle ředitele Hlavatého by se pozornost měla zaměřit především na základní potraviny, v nichž je obsah mykotoxinů mnohdy mnohonásobně vyšší než v pivu a navíc je konzumuje celá populace včetně dětí.

Autor: Pavel Bednář

18.5.2013 VSTUP DO DISKUSE 7
SDÍLEJ:
eet
6

EET: obchodníci s obuví mají strach ze sankcí a kontrol

Donald Trump
2 4

USA rozšířily možnosti pro deportace migrantů

Co je nepřijatelné? Večerní emaily nebo zdrobněliny v doméně

Lidé často v elektronické komunikaci podceňují pravidla slušného chování. Ať se jedná o emaily, esemesky nebo internetové diskuse. Jak na úřední mail?

Lidl dramaticky zvyšuje nástupní mzdu a srovnává platy v regionech

Praha - Diskontní řetězec Lidl zvýší od 1. března nástupní mzdu zaměstnanců v obchodech o 25 procent, ta tak dosáhne 23 333 korun při čtyřicetihodinovém úvazku. Průměrná mzda prodavačů a pokladních bude při stejném úvazku 24 897 Kč.

ODS půjde do sněmovních voleb s podporou Strany soukromníků

Opoziční ODS se dohodla na spolupráci se Stranou soukromníků před letošními volbami do Poslanecké sněmovny. Předseda ODS Petr Fiala o tom informoval poté, co dnes odpoledne spolupráci podpořila výkonná rada strany. Soukromníci by měli obsadit zhruba 40 míst na kandidátkách ODS, a to ve všech krajích. Podle Fialy svazek zabrání tříštění sil na pravicové straně politického spektra a posílí pozici obou stran do voleb.

DOTYK.CZ

Příjmy začínajících vědců jsou pod hranicí chudoby

V České republice je přibližně 25 tisíc doktorandů. Mnozí na začátku studia pomýšlí na vědeckou dráhu. Ve vědě je přitom čím dál víc důležitá mezinárodní spolupráce. Podle slov předsedkyně České asociace doktorandek a doktorandů Kateřiny Cidlinské však českým studentům současný systém nedovoluje být na této mezinárodní úrovni zcela konkurenceschopní.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies