VYBERTE SI REGION

Laboratoř: Piva nejsou plná plísní. Zřejmě bude soud

Náchod - Před několika dny se mezi pivaři rozvířila diskuze o výsledcích testu zveřejněných jedním z časopisů pro spotřebitele. Podle nich se zdálo, jako kdyby se některá piva z náchodského pivovaru nemohla ani pít. Tři druhy piv měly podle testu obsahovat mykotoxiny v dávkách větších, než je běžné, a pro člověka nebezpečných.

18.5.2013 7
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Milan Jaroš

Náchodský pivovar však vzorky uvařených piv po celou dobu trvanlivosti uchovává a nechal ty ze stejných sérií, jaké zkoumal časopis, otestovat v akreditované laboratoři Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského. Včera obdržel výsledky, které tvrzení testu vyvrátily. Obsah mykotoxinů je podle nich až několikanásobně nižší, než uváděly výsledky testu. Proto se pivovar Primátor bude bránit nařčení, že jeho piva obsahují velké množství mykotoxinů, žalobou.

Nikdo to pít nechce

Konzumenti mají názory na věc různé. „Lahváče si teď možná chvilku nekoupím, ale divil bych se, že v dnešní době, kdy se vše kontroluje, by v pivu bylo tolik nějakých plísní. Nikdo nic takového pít nechce, to je jasné, ale dříve toho bývalo možná ještě více, jen o tom nikdo nevěděl," míní kuchař Jan Holeček z Nového Města nad Metují.

Zatímco jednadvacetistupňový speciál Primátoru měl podle testu obsahovat 64 mikrogramů mykotoxinů na litr, laboratoř nyní prokázala 14,5 mikrogramu. Ve třináctistupňovém polotmavém ležáku mělo být podle testu 42 mikrogramů, avšak laboratoř odhalila 16,7 mikrogramu. V šestnáctistupňovém speciálu pak nebylo 36, ale 17,5 mikrogramu. Takové hodnoty přitom nejsou neobvyklé.

„Už samotná interpretace a prezentace výsledků testu je zavádějící. Hodnota zjištěných mykotoxinů by měla být vztahována k obsahu alkoholu v pivu, ten totiž podstatně vypovídá o vlastní konzumaci. V tomto světle pak výsledky vypadají naprosto jinak," uvedl ředitel pivovaru Josef Hlavatý.

Stejný slad

V rámci testu byla rozborována i další náchodská piva, která však vyšla dobře. „To je s podivem, protože v rámci výrobního procesu pracujeme neustále se stejnými slady od jediného dodavatele," dodal ředitel Hlavatý.

U piv není stanovena povinnost podobné látky sledovat a nejsou proto nastaveny ani jejich maximální limity. Mykotoxiny se do piva dostávají z obilí a následně ze sladů. Jejich monitoring proto mají na starosti pěstitelé a výrobci sladů. Odebírající pivovary nemají laboratoře se složitou technikou a časově náročné a drahé rozbory si nemohou dovolit. Podle ředitele Hlavatého by se pozornost měla zaměřit především na základní potraviny, v nichž je obsah mykotoxinů mnohdy mnohonásobně vyšší než v pivu a navíc je konzumuje celá populace včetně dětí.

Autor: Pavel Bednář

18.5.2013 VSTUP DO DISKUSE 7
SDÍLEJ:
Před brněnskými strážníky ujížděl řidič, který předtím úmyslně zaparkoval na chodníku před ředitelstvím městské policie ve Štefánikově ulici a odmítal auto odstranit.
1

Rychle a zběsile v Brně. Provokoval strážníky, pak ujížděl i na červenou

Poslední rozloučení s bývalým politickým vězněm a skautským činovníkem Jiřím Navrátilem proběhlo 22. ledna v Praze.
16

Skauti a přátelé se rozloučili s Jiřím Navrátilem

Po útoku kormoránů tekla Ostravicí „krvavá voda"

Doslova masakr ryb způsobila obrovská hejna kormoránů v řece Ostravici v místech, kde se do této řeky vlévá Lučina. Uvedl to jednatel Českého rybářského svazu pro severní Moravu a Slezsko Přemysl Jaroň.

AKTUALIZOVÁNO

Dívenka, která vylétla ze sjezdovky, v nemocnici podlehla vážným zraněním

Dolní Morava – Teprve jedenáctiletá lyžařka se v sobotu 21. ledna dopoledne velmi těžce zranila ve skiareálu na Dolní Moravě. Přes veškerou lékařskou péči dívenka svým zraněním v nemocnici podlehla.

Ředitel psychiatrické nemocnice: Pacienti jsou na prvním místě. Nejsme vězení

Brno /ROZHOVOR/ – Asi šest tisíc lidí ročně podstoupí léčbu v psychiatrické nemocnici v brněnských Černovicích. Podle jejího ředitele Marka Radimského si na péči v ní stěžuje jen minimum z nich. „Personál se snaží pro pacienty dělat, co může. Kdyby na psychiatrii zaměstnanci pracovat nechtěli, už tu nejsou," míní.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies