VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Unie chrání české lahůdky

BRUSEL - Česká republika je při získávání evropských ochranných známek svých potravinářských a zemědělských výrobků nejúspěšnější z nových členských zemí unie.

1.4.2007
SDÍLEJ:

Unií chce být chráněn i třeboňský kapr.Foto: DENÍK/Jiří Koťátko

Jen během několika uplynulých měsíců přibyly do vybrané společnosti potravin a nápojů, které získaly v rámci EU ochranné označení původu, další tři tradiční české výrobky.

V oficiálním seznamu registrovaných produktů tak nyní například kromě světoznámých sýrů feta a gorgonzola, balzamikového octa z italské Modeny či parmské šunky budou nově i štramberské uši, pohořelický kapr a žatecký chmel.

Systém označování tradičních výrobků z určitých zeměpisných oblastí, které se pak nesmějí vyrábět nikde jinde, vznikl v roce 1992. Od té doby do seznamu přibyly stovky druhů nejrůznějších lahůdek, například sýrů, olivových olejů, ovoce, uzenin nebo nápojů včetně piva. Pověst "bašty gurmetů" potvrzují především středomořské země: Itálie a Francie mají kolem 150 ochranných známek, Španělsko a Řecko téměř stovku. Česko je v porovnání s nimi s počtem šesti registrací sice daleko vzadu; mezi novými členskými zeměmi EU má ale ochranných známek a žádostí o jejich uznání zdaleka nejvíce.

První tři registrace ČR získala už ve chvíli, kdy do Evropské unie vstoupila. Zápis budějovického piva, budějovického měšťanského varu a českobudějovického piva si totiž Češi jako jediní z nováčků vymínili už v přístupové smlouvě k EU. Během uplynulých měsíců pak registrační proceduru úspěšně dokončily další tři české výrobky.

Podle evropských pravidel musí každý výrobce, který touží pro svůj produkt získat ochrannou známku, podat žádost nejprve k příslušnému úřadu ve své domovské zemi. Pokud ten rozhodne, že produkt má "kvalitu, vlastnosti nebo pověst, které výhradně nebo velkou měrou souvisejí s místem produkce", předá žádost Evropské komisi. Ta by pak měla o udělení nebo neudělení známky rozhodnout do dvanácti měsíců. V praxi ovšem rozhodování evropských úředníků trvá mnohem déle. Z třicítky žádostí, které Česko komisi doručilo už na podzim roku 2004, zatím úřady do konečné fáze rozhodování posunuly pouze necelou třetinu.

Bez jakýchkoli námitek prošla nedávno jak "pekařská specialita" - štramberské uši, tak žatecký chmel a pohořelický kapr. V současné době prochází půlroční lhůtou pro připomínky lomnický suchar, karlovarské suchary, hořické trubičky a třeboňský kapr. Podle informací stálého zastoupení ČR v Bruselu pak budou letos v úředním věstníku pravděpodobně zveřejněny i žádosti o registraci českého kmínu, karlovarských trojhránků nebo nošovického kysaného zelí. Potíže v podobě námitek by v budoucnu mohly čekat karlovarské oplatky nebo olomoucké tvarůžky.

1.4.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
4

Oslavy, nebo poslední bitva? Čeští poslanci věří, že EU chytí druhý dech

Stanislav Šulc.
2 13

Komentář Stanislava Šulce: Babiš nás zklamal. Je čas jít dál

Experti: připlácení na péči vylepší zdraví i rozpočet státu

Čeští pacienti jsou rekordmany ve zdravotní turistice. Ke svému lékaři zajdou i dvanáctkrát za rok. Přitom Skandinávcům to stačí jen třikrát a rakouským sousedům sedmkrát. Česko to stojí zbytečných dvacet miliard korun navíc.

Zlatý Ámos Lukáš Lis: Nechtěl jsem být učitelem, ale neměnil bych

/VIDEO/ Nový držitel titulu Zlatý Ámos pro nejoblíbenějšího učitele Lukáš Lis ze základní školy Soběslav původně nechtěl být učitelem, ale svou práci by už neměnil. Učitel by podle něj neměl být jen oblíbený, ale také dobrý. Svůj úspěch přičítá kombinaci přísnosti a přátelského přístupu k dětem.

EET, vysoké nájmy a další problémy: Hospody bez personálu a hostů zavírají

S láskou uvařené jídlo, usměvavá obsluha a salonky pro rodinné oslavy či srazy spolužáků. Tak fungovala moravskokrumlovská restaurace Marie, která nedávno skončila svůj provoz. V centru městečka tak chybí místo, kde by se místní lidé či turisté mohli dobře najíst.

OBRAZEM: Nejlepší fotografie týdne

Prohlédněte si nejpovedenější snímky našich fotografů, pořízené během uplynulého týdne.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies