VYBERTE SI REGION

Unie chrání české lahůdky

BRUSEL - Česká republika je při získávání evropských ochranných známek svých potravinářských a zemědělských výrobků nejúspěšnější z nových členských zemí unie.

1.4.2007
SDÍLEJ:

Unií chce být chráněn i třeboňský kapr.Foto: DENÍK/Jiří Koťátko

Jen během několika uplynulých měsíců přibyly do vybrané společnosti potravin a nápojů, které získaly v rámci EU ochranné označení původu, další tři tradiční české výrobky.

V oficiálním seznamu registrovaných produktů tak nyní například kromě světoznámých sýrů feta a gorgonzola, balzamikového octa z italské Modeny či parmské šunky budou nově i štramberské uši, pohořelický kapr a žatecký chmel.

Systém označování tradičních výrobků z určitých zeměpisných oblastí, které se pak nesmějí vyrábět nikde jinde, vznikl v roce 1992. Od té doby do seznamu přibyly stovky druhů nejrůznějších lahůdek, například sýrů, olivových olejů, ovoce, uzenin nebo nápojů včetně piva. Pověst "bašty gurmetů" potvrzují především středomořské země: Itálie a Francie mají kolem 150 ochranných známek, Španělsko a Řecko téměř stovku. Česko je v porovnání s nimi s počtem šesti registrací sice daleko vzadu; mezi novými členskými zeměmi EU má ale ochranných známek a žádostí o jejich uznání zdaleka nejvíce.

První tři registrace ČR získala už ve chvíli, kdy do Evropské unie vstoupila. Zápis budějovického piva, budějovického měšťanského varu a českobudějovického piva si totiž Češi jako jediní z nováčků vymínili už v přístupové smlouvě k EU. Během uplynulých měsíců pak registrační proceduru úspěšně dokončily další tři české výrobky.

Podle evropských pravidel musí každý výrobce, který touží pro svůj produkt získat ochrannou známku, podat žádost nejprve k příslušnému úřadu ve své domovské zemi. Pokud ten rozhodne, že produkt má "kvalitu, vlastnosti nebo pověst, které výhradně nebo velkou měrou souvisejí s místem produkce", předá žádost Evropské komisi. Ta by pak měla o udělení nebo neudělení známky rozhodnout do dvanácti měsíců. V praxi ovšem rozhodování evropských úředníků trvá mnohem déle. Z třicítky žádostí, které Česko komisi doručilo už na podzim roku 2004, zatím úřady do konečné fáze rozhodování posunuly pouze necelou třetinu.

Bez jakýchkoli námitek prošla nedávno jak "pekařská specialita" - štramberské uši, tak žatecký chmel a pohořelický kapr. V současné době prochází půlroční lhůtou pro připomínky lomnický suchar, karlovarské suchary, hořické trubičky a třeboňský kapr. Podle informací stálého zastoupení ČR v Bruselu pak budou letos v úředním věstníku pravděpodobně zveřejněny i žádosti o registraci českého kmínu, karlovarských trojhránků nebo nošovického kysaného zelí. Potíže v podobě námitek by v budoucnu mohly čekat karlovarské oplatky nebo olomoucké tvarůžky.

1.4.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

POHLEDEM DENÍKU: Zeman a jeho lidé. Co se děje na Hradě?

Odchod vrchního protokoláře Jindřicha Forejta spustil lavinu otázek ohledně toho, jak to vlastně na Pražském hradě chodí.

Kapra na Vánoce koupíte on-line

Orlickoústecko, Svitavsko – Kapr s bramborovým salátem je vánoční klasika. Na kolik letos štědrovečerní večeře vyjde? Kilo šupináče v regionu koupíte pod 90 korun. Ulovit si ho můžete dokonce v „on-line rybníku", Plundrovo rybářství z Dlouhoňovic totiž nabízí on-line objednávku.

Polská medvědice rozbila skrytou kameru, která ji natáčela

Varšava - Se zjevným potěšením se medvědice válela v čerstvě napadlém sněhu v pohoří Bieszczady na jihovýchodě Polska - než si všimla, že ji při dovádění natáčí skrytá kamera. Fotopast vzápětí rozbila.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies