„Letos připravujeme projektovou dokumentaci a čekáme na výzvy a možnosti evropské podpory," uvedl vedoucí správy toků, oblast povodí Vltavy z podniku Lesy ČR Dan Král. Dodal, že v minulosti se práce týkaly také hraničního potoka Pestřice – Rothbach mezi Zvonkovou – Sonnenwaldem a Medvědím potokem.

Historii plavebního kanálu lidem připomínají folklorní akce, které se konají už 18 let. Nabízejí ukázky historického plavení dřeva doplněné o vystoupení s lidovou muzikou a řemesly. Setkání se konají na hraničním přechodu Ježová – Iglbach u Lipenského jezera.

Schwarzenberský plavební kanál měří 52 kilometrů. Spojuje povodí Vltavy a Dunaje. V minulosti dílo z konce 18. století sloužilo k zásobování Vídně palivovým dřívím. Ve zlatých časech splavování, které trvaly zhruba sto let, projelo kanálem skoro osm milionů metrů palivového dřeva. Plavba směrem do Vídně skončila v roce 1892, přes rozvodí plulo dřevo naposledy v roce 1916. Doprava po kanálu k Vltavě a dřevoskladu v Želnavě, později v Nové Peci, trvala až do roku 1961. Od 70. let minulého století je Schwarzenberský plavební kanál zapsán v seznamu nemovitých technických památek.