Hurikán Sandy stál celé odvětví nejméně 500 milionů USD (9,7 miliardy Kč). Pět nejvíce ovlivněných letišť v New Yorku, Washingtonu a Filadelfii muselo zrušit téměř 17.000 letů.

Evropské aerolinky zaznamenaly růst mezinárodní přepravy osob v meziročním srovnání o 2,6 procenta a využití kapacit činilo 80,9 procenta. Růst sice zpomalil ze zářijových 5,5 procenta, je však vyšší než na zbývajících dvou velkých trzích, v Severní Americe a oblasti Asie a Tichomoří.

Výkon jednotlivých regionů se však liší. Aerolinky na Blízkém východě zaznamenaly růst o 12,4 procenta, v Asii a Tichomoří však pouze o 1,4 procenta. Asijské aerolinky podle IATA brzdí silná konkurence u letů na dlouhé vzdálenosti a omezení kapacit indickými aerolinkami.

Severoamerické aerolinky nejvíce ovlivnil hurikán Sandy, stále se jim však podařilo vykázat meziroční růst mezinárodní přepravy osob o 0,2 procenta. Domácí přeprava se ale snížila o 0,7 procenta.

Přeprava nákladů klesá

Přeprava nákladů však již tři měsíce za sebou výrazně klesá. Letecká přeprava nákladu je považována za důležitý ukazatel světového obchodu a ekonomické situace, na globálním mezinárodním obchodu se zbožím se podílí zhruba 35 procenty. Nejhůře na tom byly aerolinky z Asie a Tichomoří, které měly na propadu objemu přepravy až dvoutřetinový podíl. Naopak aerolinkám z Blízkého východu přeprava nákladu prudce stoupla o 13,4 procenta, napsala agentura Reuters.

IATA zahrnuje zhruba 240 leteckých společností, které se na celkové mezinárodní letecké přepravě podílejí 84 procenty.