Celkové výdaje v pořadí již druhého projektu do zlepšení bezpečnosti vyšplhají na 134 milionů korun, přičemž dotace z evropských fondů pokryje přes devadesát procent této částky. První projekt tohoto druhu byl na letišti realizován na jaře letošního roku. Doplnil techniku ostrahy i hasičského záchranného sboru.

„Tyto investice sice nejsou na první pohled vidět, letiště se však bez nich neobejde,“ říká ředitel letiště Pavel Schneider a pokračuje: „Přestože už první projekt posílil složky bezpečnosti letiště, stále máme velký dluh z minulých let. Zastaralou techniku musí nahradit nová, tak aby odpovídala bezpečnosti i letecké legislativě.“

Jednou z novinek je podle jeho dalších slov i velitelský automobil, který už byl veřejnosti představen spolu s další technikou v rámci Dnů NATO 2010. „Přibližně polovina všech dodávek strojů a zařízení z tohoto projektu je už součástí provozu ostravského Letiště Leoše Janáčka, ostatní technika bude předána nejpozději do konce příštího roku,“ dodává Schneider.

Předpokládaná celková suma investic do roku 2013, kterou by chtělo letiště ve spolupráci s Moravskoslezským krajem čerpat z Evropských fondů, je přibližně 2,5 miliardy korun. Konkrétní částka bude záležet na výši přiznaných dotací.

Více o mošnovském letišti čtěte ZDE.