Provoz na pardubickém letišti se zvýší, armáda však slibuje omezení výcvikových letů, aby snížila hlukovou zátěž okolí. Oznámili to zástupci Armády České republiky po schůzce s představiteli místní samosprávy.

Ilustrační foto.
Česko péči o duševně nemocné neumí. Změnit to má reforma

Tím, kdo přes léto ustoupí, bude Centrum leteckého výcviku (CLV) operující především s vrtulníky.

„Vedení CLV uznalo, že jejich činnost je spojena se zatížením hlukem obyvatel okolních obcí, nicméně se snaží udělat maximum pro jeho snížení. Oproti loňskému roku slibují snížení četnosti pohybů vrtulníků a omezit výcvik i přes prázdniny," nechal se slyšet ředitel CLV Jaroslav Špaček.

Čáslavské letiště plánuje výluku od 22. června do 21. srpna. „Je to z důvodu opravy pojížděcí dráhy. Zde se musí do hloubky pěti centimetrů odfrézovat asi čtyřicet tisíc metrů povrchu aby se mohly opravit ukryté trhliny. Znovu se položí nový asfalt, vyřežou se spáry a obnoví značení," uvedl mluvčí čáslavské základny Tomáš Maruščák.

O velikonočních svátcích se do ulic vrátí policisté se samopaly
O velikonočních svátcích se do ulic vrátí policisté se samopaly

Zástupce velitele čáslavské základny plukovník Martin Nezbeda, který se schůzky se starosty také zúčastnil, zdůraznil, že jejich letecký výcvik bude organizován tak, aby byl region co nejméně zatížený hlukem.

Pohotovostní systém však pochopitelně bude aktivní nepřetržitě po čtyřiadvacet hodin a také o víkendech a to jak ke cvičným, tak rovněž případným ostrým startům.