"Zásah střelnou zbraní je v prostředí letiště velmi specifický a náročný. A právě s ohledem na efektivnost a přesnost zásahu je třeba zlepšovat podmínky pro střelecký výcvik. Nová střelnice umožní simulovat všechna prostředí letiště včetně terminálů, odbavovacích přepážek, veřejných i neveřejných prostor a policisté tak budou moci provádět výcvik v realistických podmínkách,‟ uvedl policejní prezident Tomáš Tuhý.

Přispět k rychlému zneškodnění případného útočníka má i druhý bod, ke kterému se dnes policie zavázala, a tím je vybavení všech policistů na letišti neprůstřelnými vestami a helmami. Toto opatření má umožnit všem policistům zapojit se v případě ohrožení do akce bez časové prodlevy.

Nákup elektronických systémů včetně kamer rozpoznávajících obličeje cestujících za zhruba 187 milionů korun schválila vláda v polovině ledna. Dále by měly být integrovány další bezpečnostní prvky systémů, jako je systém kontroly oprávněnosti vstupů osob do vyhrazených prostor letiště, detekce radioaktivních materiálů a kontroly podezřelých předmětů. Součástí memoranda, které má zlepšit součinnost ostrahy letiště s policií a dalšími bezpečnostními složkami, je rovněž zajištění společného výcviku personálu letiště a bezpečnostních složek.