„Důvodů je několik. Tím hlavním je to, že po letošním létě, kdy někteří Češi zvolili spíše pobyt v tuzemsku a pokles zahraničních dovolených činil okolo 15 procent, si v příštím roce už chtějí dopřát zase dovolenou u moře. Dalším faktorem nárůstu je zvyšující se důvěra v muslimské destinace. Od podzimních termínů zájezdů pozorujeme návrat rekreantů do Egypta a Turecka," vysvětlila.

„Prodej zájezdů v rámci nabídky na první chvíli je letos meziročně vyšší o zhruba 21 procent," uvedl jednatel Kovotour plus Jiří Hájek. Podle něj tato cestovní kancelář prodává v posledních letech v rámci nabídky first minute přes 60 procent svých letních pobytových zájezdů.

Jan Bezděk, mluvčí CK Fischer, sdělil, že předprodeje na léto 2017 zahájila tato cestovní kancelář v říjnu. „Je zřejmé, že lidé mají chuť cestovat a chtějí si dopřát dovolenou u moře. Ve srovnání se stejným obdobím vloni registrujeme více než desetiprocentní nárůst poptávky," upřesnil Bezděk.

Ředitel Nikolas tours Georgis Mumulos odpověděl, že tato cestovní kancelář spustí prodej zájezdů tradičně počátkem prosince.

„Už nyní vnímáme spoustu e-mailových poptávek a telefonátů od nedočkavých zákazníků, kteří se těší na svou letní dovolenou a rádi ji nadělí svým blízkým pod stromeček," doplnil Georgis Mumulos.

Dodal, že v rámci prvního momentu Nikolas tours prodává tradičně přes polovinu svých kapacit.

„Lidé oceňují kombinaci slevy a možnost výběru svého oblíbeného ubytování," uzavřel ředitel cestovní kanceláře Nikolas tours Georgis Mumulos.

VČASNÝ NÁKUP UŠETŘÍ I NĚKOLIK TISÍCOVEK

Klienti Kovotour plus mohou podle Jiřího Hájka díky nákupu dovolené v rámci first minute ušetřit až čtvrtinu z ceny zájezdu. Podle mluvčího CK Fischer mohou například rodiny s dětmi při včasném nákupu získat pro jedno dítě dovolenou zcela zdarma, za další dvě pak nemusí platit ubytování.

„Pokud si rodina se dvěma dětmi nakoupí zájezd v rámci first minute, zaplatí za 11denní letecký zájezd do Řecka místo necelých 35 tisíc o šest tisíc méně," uvedl konkrétní příklad ředitel Nikolas tours.

Nabídky nákupů zájezdů na první chvíli trvají u cestovních kanceláří většinou až do února, někdy i března. Slevy se ale postupem času už snižují.

CENY ZÁJEZDŮ OPROTI LOŇSKU SE MOC NEMĚNÍ

Zástupci oslovených cestovních kanceláří většinou uvádějí, že ceny zájezdů jsou srovnatelné s těmi loňskými. Podle mluvčího CK Fischer záleží hodně na vybrané destinaci. „Například v případě Turecka nebo Egypta se zájezdy momentálně prodávají o 15 až 20 procent laciněji než v předchozích letech. Naopak třeba u Španělska se cena o pár procent zvýšila, protože letos byl o něj enormní zájem a tamní hoteliéři toho využili," dodal mluvčí CK Fischer.