„Prosím vás, kde tady máte zlevněné letní zboží?“ ptáme se v prodejně Lindex v ostravském obchodním centru Futurum. „Slevy? Ty už u nás dávno skončily. Vepředu jsou už jen nějaké zbytky,“ říká prodavačka, která skládá v regálu svetry.

Přestože je teprve polovina srpna a do konce léta zbývá ještě více než měsíc, letní výprodeje jsou u konce. Do obchodů už vtrhly teplé bundy, zimní kozačky, prošívané vesty nebo pletené svetry. Zimní zboží nabízí například supermarket Tesco, ale i řada menších prodejen. „Podzimní a zimní kolekci máme v prodeji už zhruba měsíc. Lidé si už chodí pro svetry i bundy,“ řekla Barbora Matějová, která prodává v New Yorkeru v ostravském Avion Shopping Parku.

Vedle toho ale ještě doprodávají poslední kousky letního zboží.

„Zrovna jsem se chystala, že nakoupím ve slevách. Ale zarazilo mě, že výprodeje už jsou většinou u konce a někde už skončily úplně,“ říká Ostravanka Andrea Kozmicová, která se teprve chystá na dovolenou k moři. Jenže mnozí obchodníci začali letos s výprodeji už ze startu června. „Letos jsme začali s výprodeji letního zboží dříve než loni. A navíc jsme šli dost rychle s cenami dolů. Místo toho, abychom začali na minus dvaceti procentech, zlevnili jsme hned o polovinu,“ podotkla Barbora Matějová.

Konec letních slev

Oficiálně skončily letní výprodeje v Avion Shopping Parku v úterý. „Šestnáctým srpnem jsme úplně uzavřeli letní výprodeje a zahájili novou kampaň Zpátky do školy. Zimní kolekce ale startovaly už na začátku srpna,“ uvedla ředitelka Avionu Kateřina Ježková.

Dodala, že obchodníci si letošní léto pochvalují: „Většina našich nájemců, kteří mají obchody s módou, hlásí vyšší tržby než loni.“

„Jedním z důvodů může být chladné léto. Lidé místo na koupaliště chodili více nakupovat,“ konstatovala Ježková. Nárůst návštěvnosti i tržeb oproti loňsku zaznamenali i v obchodním centru Futurum. „Znovu se nám potvrdilo, že období výprodejů a slev je pro nás komerčně nejzajímavějším obdobím v roce,“ řekl Jaroslav Václavík, ředitel ostravského Futura.

Také v mnoha evropských zemích už letní výprodeje skončily. A to například v Lucembursku, tam dokonce už 9. července, ale také ve Švédsku či Finsku. „Ve většině zemí končí výprodeje koncem srpna. Nejdéle v Evropě lze nízké letní ceny využít do konce října v Rumunsku,“ sdělil Ondřej Tichota, poradce pro komunikaci Evropského spotřebitelského centra ČR.

POSTŘEH IVY HAVLÍČKOVÉ
Obchodníci jako rosničky


Kvůli hospodářské krizi přestalo platit pravidlo, že zimní výprodeje začínají až po vánočních svátcích. I ty letní začaly letos dříve, než byli lidé zvyklí, a obchodníci navíc do toho hned od začátku šlápli naplno. Se žádnými deseti- či dvacetiprocentními slevami se nezdržovali. Asi udělali dobře. Před létem totiž ještě mohli lidé doufat, že sandálky a tílka využijí. Kvůli studenému létu ale výhodně nakoupené věci leží skoro pořád ve skříni. Obchodníci jsou chytří. Vědí, jak na nás. Vypadá to, že jako by i tušili, že letošní léto nebude nic moc. Jako vedlejšák by mohli zkusit předpovídat počasí.

TEREZA KRUMPHOLZOVÁ
IVA HAVLÍČKOVÁ