"Šlo o třetí teplou zimu v řadě. Průměrná délka sezony byla letos sice 92 dnů, ale skutečně efektivní provoz byl v některých případech až o třetinu kratší. V uplynulé sezoně se dalo zasněžovat v průměru 32 dnů, což je o něco málo méně než v předchozí," uvedl ředitel asociace Libor Knot.

Problém podle něj byl především v tom, že vyrábět sníh bylo nutno po dlouhou dobu a na mnoha místech i opakovaně. Většina areálů investovala do zasněžovacích zařízení velké prostředky a shodují se v tom, že bez této modernizace by provoz nebylo možno udržet na dobré úrovni. Právě díky těmto investicím se horská střediska podle asociace vyrovnala s nepříznivými podmínkami dobře, s minimálními ztrátami a jejich další rozvoj by neměl být výrazněji omezen. Rozdíly v dosažených výsledcích mezi velkými a malými areály jsou ale značné.

Průměrná teplota vzduchu byla v letošní zimě 1,8 stupně Celsia, v předchozí sezoně to byly dva stupně. Dlouhodobý teplotní průměr je přitom -0,8 stupně. Srážky byly letos sice vyšší, ale ani ty nedosahovaly dlouhodobých úhrnů.

Letošní zima by podle vlekařů neměla zásadněji ovlivnit provoz středisek ani splatnosti investičních úvěrů. Skiareály před zimní sezónou 2015/16 investovaly do modernizace celkem 1,1 miliardy Kč. Na příští sezónu tempo investic mírně zpomalí a skiareály investují například do nových lanovek či umělého zasněžování zhruba 650 milionů korun.