Podle vedoucího vinic Vinných sklepů Lechovice Romana Staňka je letošní násada hroznů lehce nadprůměrná, stejně jako množství bobulí v hroznu po odkvětu. "Pokud bude vývoj počasí příznivý, jak z hlediska dešťových srážek během nalévání bobulí a sušší slunečné počasí v době zrání, je předpoklad kvalitní a vysoké sklizně v tomto roce," uvedl Staněk.

S tím souhlasí i manažer vinohradnictví Bohemia sektu Josef Svoboda. Oproti minulým rokům odkvetla réva již relativně brzy a nyní je na ní dostatečný počet hroznů. S odkvetením souvisí i doba sklizně, se kterou nyní vinaři počítají již na začátek září. Ze zkušeností z minulých let se však pozitivní vývoj může ještě změnit.

"Brzké odkvetení révy dává šance pro kvalitní úrodu pozdních odrůd, jako je Frankovka či Cabernet Sauvignon. Letošní počasí je podobné jako v letech 2009 a 2011, jejichž červená vína považujeme za nejlepší v uplynulých 15 letech," uvedl Svoboda. Vše je ale teprve na začátku. Před vinaři jsou ještě dva a půl měsíce, během kterých se vše může změnit.

"Přál bych si, aby stejně jako v ročnících 2009 a 2011 měly hrozny pravidelnou vláhu během vegetačního období a slunný teplý podzim, aby se i pozdějším odrůdám podařilo dobře uzrát," dodal Svoboda.

Také podle hlavního enologa společnosti BS vinařské potřeby Miloše Vidláře pokud budou podmínky jako doposud a zaprší, tak se dá předpokládat velice dobrá úroda. Podle něj je násada hroznů velice dobrá. "Někde bude muset dojít asi k redukci výnosu. Bude záležet na potřebách vinaře. Dosud nebyl zaznamenám významný tlak chorob nebo škůdců. Vinaře trápí snad jen poměrně málo srážek," uvedl Vidlář.