Krátkodobé půjčky v objemu 385 miliard mělo v České republice koncem minulého roku asi 2,5 milionu lidí. Průměrná částka připadající na jednoho občana s krátkodobým dluhem dosáhla 157 tisíc korun, což je o osm tisíc více než v roce 2014.

Vzrostl však počet spotřebitelů, kteří tyto půjčky nejsou schopni splácet - konkrétně o deset tisíc. Lidé se vrhají do půjček i přesto, že pro 87 procent žadatelů je to vždy riziko. Současně 85 procent dotázaných uvádí, že půjčovat si peníze nebo pořizovat věci na dluh je v dnešní době přirozenou součástí života. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění.

Banky moc dobře ví, že bez půjčky si dnes mnoho lidí nic zásadního nepořídí. A vlivem různých okolností jsou dnes půjčky snadno dostupné pro každého zájemce.

V zájmu zachování zisku se banky nyní snaží podnítit majitele účtů, aby si vzali půjčku. S nabídkou levných úvěrů přišla například GE Money Bank, mBank, UniCredit Bank, ČSOB i další. Roční procentní sazba nákladů (známá pod zkratkou RPSN) zahrnující všechny poplatky spojené s úvěrem se u některých bank dostala dokonce pod hladinu deseti procent ročně.

Konkurence ve spotřebitelských půjčkách se proto přitvrdila. Jistou roli v tomto vývoji možná hrají i přímé půjčky, kde si lidé přes internet půjčují bez finančních institucí, jen mezi sebou. V České republice jde o novinku. Výhodou těchto půjček je, že jsou mnohdy levnější než bankovní služby. Na jedné straně stojí investoři, kteří jsou ochotni poskytnout prostředky i neznámým lidem, na straně druhé pak zájemci, kteří potřebují peníze a v bance z nějakého důvodu neuspěli. Na českém trhu poskytují takové úvěry už tři společnosti.

Půjčovat si s rozumem

Základem bezproblémových půjček je rozbor finančních možnosti žadatele, ať už jím je jednotlivec nebo rodina jako taková. V úvahu je nutné vzít i možné krizové situace, mezi které patří například ztráta zaměstnání. Téměř třetina domácností má totiž pro případ ztráty hlavního příjmu pouze jednoměsíční finanční rezervu.

JIŘÍ PATÁK
Autor je ředitelem portálu Chytrýhonza.cz.