Příspěvky na připojištění jsou tak pod dvěma procenty průměrné hrubé mzdy a nemohou tak prý vyrovnat pokles příjmu při odchodu do důchodu.

Penzijní fondy dostaly v prvním čtvrtletí 10.870 výpovědí kvůli převodu do jiného penzijního fondu. O rok dříve bylo takovýchto převodů 27.272, tedy o 60 procent více. Viceprezident asociace Mojmír Boudník v tom vidí pozitivní vliv novely zákona. Ta penzijním fondům umožňuje, aby požadovaly až 800 korun od klientů za rychlý přestup ke konkurenci. Novela omezila nadbytečné přestupy vyvolané zprostředkovateli, podotkl prezident asociace Jiří Rusno.

Smluv přibývá

Boucník upozornil na to, že novela nesnížila počet výpovědí smluv kvůli výplatě odbytného. Jejich počet v první čtvrtletí meziročně stoupl o 24 procent na na 23.314. Z nich bylo 65 procent spojených s poplatkem. Rusnok naopak očekává, že se pozitivní vliv nové legislativy projeví v dalších čtvrtletích.

Na penzi si na konci března 2010 spořilo 4,5 milionu lidí, o 31.000 více než na konci roku 2009. Míra zapojení obyvatelstva v penzijním připojištění převyšuje 70 procent ekonomicky aktivních lidí v ČR, a to bez započtení penzijně připojištěných nad 60 let, kteří tvoří asi pětinu z celkového počtu spořících.

Občané se mohou prostřednictvím penzijních fondů připojistit za finančního přispění státu od roku 1994. Na trhu pokračuje koncentrace, z původních 44 fondů jich zbylo deset.