František Brož si za metr kopané studny účtuje 12 až 15 tisíc korun. Přestože je to hodně peněz, mají studnaři plné diáře a musí žadatele odmítat. „Lidé se na mě obracejí s tím, že nemají vodu ve svých studnách a chtějí je prohloubit. Kvůli suchu jim ale v tuhle chvíli nemůžeme pomoci. Studnu jim můžeme vykopat nebo prohloubit až v příštím roce,“ uvedl studnař František Brož s tím, že v současných dnech řeší hlavně spálená čerpadla a rekonstrukce stávajících studní.

Jeho firma se specializuje na ručně kopané studny. „Při dobrých geologických podmínkách zvládneme za den vykopat jeden metr studny. Nová studna zákazníka přijde zhruba až na 15 tisíc korun za vykopaný metr,“ vyčíslil František Brož.

Smart city polygon v Plzni.
Odolá bouři, dešti. Chytré parkoviště bude mít Třebíč ještě na podzim

V Nižboru je také několik chatových osad. Mnozí senioři si své chaty upravili na celoroční bydlení. Protože zde není voda a některé chaty stojí na skalisku, investovali do hloubkových vrtů. Do letoška měli vody dostatek. Sice ve velké hloubce, ale vodu měli. Od srpna mají problém.

„Letos je to s vodou hrozná bída. Vrt máme hluboký sedmadvacet metrů. Ani při zalévání se nám nestalo, že bychom vodu zcela vyčerpali. Postupně dotékala. Letos jsme téměř na suchu. Musíme čekat tři dny, než vodárna sepne a stačí pár minut a zavzdušní se. Vrt už máme asi osm let a stál nás spoustu peněz. Nevím, co tady bez vody budeme dělat,“ strachuje sei důchodkyně Iveta Pekárková s tím, že podobně jako oni jsou na tom i ostatní chataři.

Stejné problémy trápí také obyvatele a chataře téměř v celém berounském regionu. „Letos jsem doslova na roztrhání. Od rána mi zvoní telefon. Lidé mě žádají o prohloubení studny, o čištění studen a i o vykopání nových studen a chtějí po mně i vrty. Ty my ale neděláme. A všichni mají jeden důvod. Přišli o vodu,“ říká berounský studnař Roman Hora. Ve čtvrtek hloubil studnu v Zadní Třebani.

K prohloubení studny je nutné stavební povolení

„Za normálních okolností zde mívali ve studni jeden a půl až dva metry vody. Nyní jí zde mají dvacet centimetrů. Letos nebylo žádné jaro a už od dubna jsou třicetistupňová vedra a žádné deště. A podobný problém má devadesát procent lidí, co mi volá. Tvrdí, že měli ve studni vždy dostatek vody a letos ji nemají,“ vysvětlil Roman Hora s tím, že zakázek má ohromné množství a na prohloubení studny musí být stavební povolení.

Vyhledávač Google
Google prý zlepšil agregátor zpráv. V Česku přednostně nabízí dezinformační weby

Za metr prohloubení studny si účtuje od 12 do 16 tisíc korun. Záleží na terénní situaci.

Mezi majiteli studen kvůli velkému nedostatku vody dochází také k osobním sporům. Každý, kdo ve studni či vrtu ještě vodu má a vidí, že si ji soused nechává prohloubit, má strach, že tím o vodu v té své přijde.

„Takové obavy jsou ale namístě, když se jedná o vrt. Z letitých zkušeností vím, že kopanou studnou se nikomu voda nesebere. V případě, že si ale do padesáti metrů od kopané studně někdo udělá čtyřicetimetrový vrt, je to problém. Studna může zůstat kvůli tomu na suchu,“ upozornil berounský studnař.

Ilustrační foto
Úraz na dovolené v cizině? Převoz pacienta do Česka se může prodražit



.