Úředníci prostějovského soudu, stejně jako jejich kolegové v celé republice řeší každým rokem větší počet případů exekucí. Strmě narůstající agendu by měla řešit novela zákona navrhovaná ministrem spravedlnosti. „Ročně nám narůstá počet případů asi o tisícovku. V současné době je to tedy kolem pěti až šesti tisíc případů ročně,“ uvedl předseda okresního soudu v Prostějově.

Navyšování případů zaznamenali také soukromí exekutoři. „Narůstají, nikoli násobně, ale narůstají,“ komentoval současnou situaci vedoucí právního oddělení Exekutorského úřadu v Prostějově Evžen Glac.

Právě exekučním oddělením soudů by měla chystaná novela významně ulehčit.

„Máme lhůty, ve kterých musíme návrhy na exekuce vyřizovat, přičemž agenda s nimi spojení je značně pracná. Kdyby exekutoři nařizovali exekuce sami, jednání by se velmi zrychlilo, zjednodušilo a také zlevnilo. Okresní soudy by pak mohly rozhodovat pouze o odvoláních proti rozhodnutí exekutorů,“ vysvětlil Váňa.

Lidé mají strach

Lidé se však vzrůstu pravomocí exekutorů obávají. „Každá exekuce znamená pro exekutora výdělek. Je tedy možné, že je budou nařizovat s tím, aby z nich měli prospěch,“ prohlásil pan František, který už má s exekučním řízením také své zkušenosti.

V současné době má totiž neuspokojený věřitel možnost obrátit se na soud, nebo na státem pověřeného exekutora, který funguje jako soukromá firma.

„U soudu se platí pouze soudní poplatek, u soukromníka celé náklady. Proto se například při exekucích na výživné obrací advokáti raději přímo na soud. U soukromého exekutora se obvykle totiž nejdříve uspokojí jeho odměna a teprve zbytek dostane matka. U soudu dosud platí náklady na exekuci stát,“ uvedl soudce Váňa.

Zlodějina a pak čachry

Exekuce se může týkat i lidí, kteří nemají s dlužníkem nic společného Svoje zkušenosti s tím má například paní Martina z Prostějova.

„Bydlíme s manželem v prostějovském bytě, který nám pronajala paní z Brna. Problém je v tom, že na jejího syna, který bydlí s ní v jejím brněnském bytě, ale trvalý pobyt má hlášen u nás v Prostějově, byla uvalena exekuce,“ postěžovala si před časem na serveru allanka.cz paní Martina

Celou záležitost byla vyřídit na exekutorském úřadě, tam jí ale řekli, že pokud dlužníka v Brně nenajdou, budou muset provést exekuci v místě jeho trvalého bydliště.

„Nikdy jsem toho člověka neviděla a veškeré věci v bytě jsou naše. Exekutoři se podle mě chovají spíše jako prachobyčejná banda zlodějů, protože jim nejde o spravedlnost, ale jen o svoje prachy a je jim jedno, že je vytřískají z nevinných lidí a ne z opravdového dlužníka. Škoda, že neznám smajlíka na odplivnutí!“ pokračovala paní Martina.

Obávala se právem, protože exekutor má právo zabavit i věci, o nichž se domnívá, že by mohly dlužníkovi patřit. Ten, jemuž byla věc zabavena, pak musí složitě prokazovat její vlastnictví a odvolací řízení se může táhnout i léta.