Inspektoři se zaměřili hlavně na příhraniční oblasti. Výsledky rozborů budou známy během týdne, řekl dnes v rádiu Impuls ředitel SZPI Jakub Šebesta. Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) TV Nova řekl, že se kvůli tomuto případu obrátí na polské ministerstvo zemědělství, případně i na Evropskou komisi.

Kontroloři podle Šebesty odebrali v českých skladech k analýze vzorky pečiva a směsí soli a masných výrobků, které měly původ v Polsku. SZPI zároveň v těchto dnech pozastavila dvě dodávky polské soli. V jednom případě šlo o 1400 kg soli ve 20 kg balení, v druhém případě o menší množství. Jestli je to závadná, přebalovaná sůl, nelze podle Šebesty ještě říci. Vlastníci skladů, ve kterých se sůl skladovala, na její původ sami upozornil, podotkl.

Podezřelý výrobek

Podle Šebesty se spotřebitelé obávají, že jsou polské výroby ošetřené závadnou solí. Česká republika dosud z polské strany nemá jasné informace. Poláci zatím ani neuvedli, jaké firmy technickou sůl používaly. Šebesta se domnívá, že pokud nelze dát spotřebiteli informaci, které výrobky jsou v pořádku, tak „z pohledu spotřebitele, je teď každý polský výrobek podezřelý,“ řekl.

Šebesta si myslí, že kauza nabude velkých rozměrů, protože se v Polsku technická sůl podle některých informací používala na potravinářské účely asi deset let. Podezření padlo na trojici polských firem. Falšovaná sůl mířila k velkovýrobcům uzenin, firmám zpracujících ryby, do mlékáren nebo pekáren, odkud se pak mohla dostat do obchodů v celém Polsku.

Vytipování výrobků

Podle ministra zemědělství Bendla inspekční orgány vytipují a zkontrolují výrobky, u nichž je větší riziko, že ke kontaminaci technickou solí došlo. „Já se obrátím na svého polského resortního kolegu, aby nám poskytl informace o producentech takovýchto výrobků. V případě, že by nám je polská strana nechtěla vydat, se obrátím na orgány Evropské komise, aby nám tyto informace zprostředkovaly,“ řekl Bendl televizi Nova.

Pokud Poláci nezveřejní seznam výrobců, kteří používají technickou sůl k přípravě potravin, mělo by Česko zastavit všechen dovoz potravin z této země, řekla dnes TV Nova a FTV Prima Dana Večeřová z Potravinářské komory. Organizace zároveň vyzvala k intenzivnějším kontrolám všech polských potravin.