České hlavičky jsou mladší obdobou prestižní ceny Česká hlava pro špičkové vědce. Cílem je popularizace vědy a podpora nadějných středoškoláků, jejichž výzkumy mnohdy předčí některé vysokoškolské diplomové práce. V odborné porotě zasedli přední čeští vědci.

Žídek svou analýzu zpracoval jako student Gymnázia Vítkov na Opavsku. Dostal za ni cenu v kategorii Merkur, věnované ekonomice a podnikání. V dotazníku nasbíral odpovědi od 333 zákazníků českých operátorů, sledoval ceny a způsob regulace trhu v zahraničí. „Stejní operátoři jako v Česku působí také v jiných zemích. Ceny, které nabízejí tam, jsou až o 60 procent nižší," uvedl Žídek.

Lidé prý nehledají levnější možnosti

Čeští zákazníci se podle Žídka často spokojí s horšími podmínkami a nehledají levnější možnosti. Pokud by zahrozili operátorovi odchodem, často by prý ušetřili desítky procent. „Doporučil bych zákazníkům, aby se ozvali a vydobyli si lepší podmínky. Operátoři na to většinou slyší," řekl Žídek, jenž nyní studuje na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Doufá, že revoluci v telekomunikacích přinese nástup čtvrtého mobilního operátora.

Skupina studentů Střední školy aplikované kybernetiky v Hradci Králové uspěla v kategorii inovací ve fyzice, strojírenství či průmyslu. Zkonstruovali a vyrobili vlastní 3D tiskárnu. Použili součástky, které původně sloužily pro jiné účely, některé nakoupili v místním železářství. Vyvinuli i vlastní software pro ovládání tiskárny a přemýšlejí o dalším uplatnění technologie. „Chtěli bychom rozšířit 3D tiskárny mezi širokou veřejnost," uvedl student Robert Danyi.

V dalších kategoriích uspěli studenti z Gymnázia ve Frýdlantu nad Ostravicí, Gymnázia Jírovcova v Českých Budějovicích a Scholy Humanitas v Litvínově. Soutěž České hlavičky existuje šestým rokem. Někteří dřívější laureáti dosáhli dalších úspěchů na zahraničních soutěžích. Mnozí už působí na univerzitách a vedou vlastní výzkum.