Lavinu i letos spustilo RWE. Největší tuzemský hráč na trhu s plynem zlevnil v lednu o šest a na květen oznámil další pokles cen o deset procent.

Pro čtyřčlennou rodinu v domě, která plynem vytápí, by to měl být bonus až 3600 korun ročně. V bytě, kde na plynu vaří, je úspora kolem stokoruny. Analytici teď vyčkávají, jak se po květnovém snížení zachová konkurence. „Reakce je jasná – i jejich cena bude muset jít dolů," konstatoval Vojtěch Fried z poradenské společnosti Grant Thornton (GT). Analytici z GT už v únoru odhadli celkový pokles ceny plynu až o šest procent, u elektřiny o procento.

Pokles ceny energií v Česku se tedy dal do pohybu. Konečně, chtělo by se dodat.

Světové trhy

Ceny na světových trzích jsou na minimech už od loňska. Barel ropy (159 litrů) stál před rokem cca 65 dolarů, nyní se cena za barel pohybuje kolem 39 dolarů (936 Kč). Na ropu navázaný zemní plyn na burze klesl ze 100 dolarů na 60 dolarů za m3. U elektřiny je vývoj obdobný, před rokem byla 1 MWh na burze za 35 dolarů a letos stejné množství šlo pořídit za 24 dolarů (576 Kč).

Jak dlouho tato éra nízkých cen vydrží, si ale troufá odhadnout málokdo. „Stratégové energetických hráčů jistě už zavařili několik kalkulaček ve snaze spočítat, o kolik plyn zlevnit a vyhnout se riziku prodělku v případě onoho všemi očekávaného obratu v poklesu ceny ropy," míní Vojtěch Fried.

Pohled do ceníků firem ale prokazuje značnou zatuhlost. Odvahu poslat ceny dolů našli menší dodavatelé. Třeba MND snížily ceny v únoru o sedm procent. Další je následují, ale nůžky se spíše otevírají.

„Na trhu je dnes hned deset produktových řad, jejichž cena je pod hranicí 700 Kč/MWh. Paradoxem je, že na opačné straně cenového spektra (cena nad 900 Kč/MWh) je hned třetina nabídek ze strany dominantních dodavatelů," říká za menší dodavatele Michal Eisner ze společnosti Energie na druhou.

Podle něj malí dodavatelé ukazují svoji pružnost, přestože na burzách mají podmínky horší než velcí matadoři. „Malí dodavatelé nemají k dispozici takzvané burzovní ceny, ale (v lepším případě) burzovní ceny s přirážkou, která tvoří marži nadřazeného subjektu. Toho, kdo na burze nakupuje a menšímu dodavateli komoditu přeprodává," vysvětluje Eisner. Sám je velmi skeptický ke spekulacím, že by se do budoucna mohla cena plynu zcela regulovat a Česko by se vrátilo o deset let zpátky, kdy tu volný trh nefungoval a ceny v podstatě určoval stát. Třeba na Slovensku to funguje dodnes, regulační úřad tam stanovuje nejvyšší možnou cenu plynu a souboj dodavatelů se odehrává až pod touto hranicí. „Kdyby došlo k regulaci cen, zlikvidoval by se svobodný trh. Malé dodavatele by čekal zánik a ti velcí by si trh rozdělili," řekl Deníku Eisner.

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková ale kritizovanou zatuhlost dodavatelů energií nechce detailně komentovat. „Regulátor nereguluje cenu komodity, trh s energiemi je u nás plně liberalizovaný," napsala včera Deníku šéfka ERÚ.

Cena vody míří nad sto korunPraha – Jestli plyn a elektřina mohou českým domácnostem dělat „radost", v případě vodného a stočného je to právě naopak. Cena základní tekutiny se příští rok v České republice zvýší. Kvůli podfinancované infrastruktuře a vyšším poplatkům za odběr pozemních vod budou lidé na řadě míst platit více než 100 korun za metr krychlový. Vyplývá to z analýzy poradenské společnosti Grant Thornton. Na počátku letošního roku vodné a stočné zdražilo v průměru o 1,5 procenta, podle Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR platí Češi v průměru přibližně 83 korun za metr krychlový. Zdroje podzemních vod používá téměř polovina měst a obcí 
v ČR a to včetně měst, které zdroje kombinují. Na několika místech ČR ale voda více než 100 korun za m3 stojí už nyní. Jde například o provozovatele Vodárna Plzeň – Vodárenská kanalizační či Severočeské vodovody a kanalizace – VHS Turnov. Zhruba polovina pitné vody pochází z povrchové a polovina z podzemní vody. Vodárenské firmy platí státu za odběr metru krychlového podzemní vody dvě koruny na pití a tři koruny na jiné použití. Povrchovou vodu kupují vodárny od jednotlivých státních podniků Povodí. Je dražší a její cena se pohybuje od čtyř do devíti korun za metr krychlový.