Návrhy, které dnes KDU-ČSL představila ministru financí Andreji Babišovi (ANO), podle Bělobrádka tvoří logický celek. Potom, co Babiš přišel s vlastními návrhy změn, podle lidovců neplatí argument, že nejsou v zákoně možné žádné výjimky. Vynětí e-shopů a těch, kteří se přihlásí k daňovému paušálu 250.000 korun, jak navrhuje ministr financí, podle KDU-ČSL není dostačující. Nezabrání zániku podnikání v malých obcích.

"Navrhneme také, aby vyloučeni byli všichni pláci paušální daně, ne pouze ti, kteří mají 250.000 korun obrat," uvedl Bělobrádek. S tímto podle něj nesouhlasí ministerstvo financí, protože pokud by o vynětí požádali všichni, zahltilo by to finanční správu. O této možnosti jsou lidovci ještě připraveni jednat.

Podle poslance ANO Jana Volného jsou návrhy lidovců na změny v elektronické evidenci tržeb (EET) zaváděním výjimek, které koalice odmítala. Úpravy systému připravené na středeční jednání Sněmovny ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) jsou nenárokové, proto o výjimky nejde, dodal.

Dvě vlastní změny v systému chce Babiš navrhnout ve Sněmovně ve středu při projednávání vládního daňového balíčku. Vládní ČSSD ho kritizuje, mimo jiné se obává, že poslanci přijdou s dalšími návrhy, což způsobí chaos. Podle lidovců mají návrhy změn své ratio. Odvolávají se na koaliční smlouvu, podle níž mají pokladny být zavedeny u vybraných skupin podnikatelů, nikoli plošně.

"Chceme, aby se platily daně, aby se přiznávaly daně, a zároveň nechceme ničit ty podnikatele a živnostníky, u nichž daňové úniky nehrozí, protože už podle platných zákonů daň buď legálně neplatí, nebo si vydělávají pouze příležitostně, případně jsou v jiném režimu, jako je například paušální daň. Pro tyto skupiny obyvatel je to pouze komplikací," vysvětlil návrhy Bělobrádek.

Podle zákona začnou elektronickou evidenci tržeb používat nejprve podnikatelé v pohostinství a ubytovacích službách, a to už od čtvrtka. V první vlně se tak nový systém dotkne 40.000 podnikatelů.

Změny v EET nepodpoříme, nechceme trhací kalendář, zní z ČSSD
Poslanci ČSSD potvrdili, že nepodpoří změny v elektronické evidenci tržeb (EET), jak chce navrhnout ministr financí Andrej Babiš (ANO). Úpravy popírají smysl zákona, kterým je narovnání podnikatelského prostředí, z evidence tržeb by se stal trhací kalendář, řekl po jednání sociálnědemokratické frakce předseda sněmovního rozpočtového výboru Václav Votava (ČSSD).

Je podle něho nepochopitelné, že Babiš přichází "se zásadními změnami" na poslední chvíli. Votava to označil za vážnou strategickou chybu, která vrhá do nejistoty podnikatele, veřejnost i důvěryhodnost celého systému. První skupiny podnikatelů se musejí zapojit do systému už od čtvrtku.

"Můžeme čekat další a další výjimky," podotkl Votava. S některými, širšími než Babiš, už opět přišla i vládní KDU-ČSL. Babiš chce, aby z evidence tržeb mohli být vyjmuti živnostníci, kteří mají daň stanovenou paušálem a roční podnikatelské příjmy do 250.000 korun, a také platby kartou prostřednictvím internetu v e-shopech.

Votava připomněl, že Babiš dosud s výjimkami nesouhlasil. U svých návrhů nemá podle Votavy vyhodnocení dopadů, například ohledně rizika pokračování daňových úniků. Podnikatelé už se navíc podle Votavy na zavedení evidence tržeb připravili a vznikla by jim škoda. "Zaplatí jim to pan ministr Babiš? A nechci být zlý, musel bych zeptat. Zaplatí jim to Agrofert?," tázal se Votava.

Sociální demokraté hodlají při středečním projednávání daňového balíčku navrhnout úpravy zaměstnaneckých benefitů. Předseda klubu Roman Sklenák uvedl, že bude prosazovat zavedení příspěvků na nákup tištěných knih.

Změny v EET nepodpoří ani ODS, navrhne celý systém zrušit
Opoziční ODS nepodpoří žádnou z navrhovaných úprav systému elektronické evidence tržeb (EET). Jedinou možností, jak zabránit chaosu, je podle předsedy ODS Petra Fialy zrušit EET. ODS proto přinese pozměňovací návrh k daňovému balíčku, který to umožní.

Systém připravený ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) bude podle pravicové opozice podnikatelskému prostředí škodit. Chaos pak přinesou na poslední chvíli změny navrhované vládními ANO a KDU-ČSL. "My se toho divadla účastnit nebudeme," uvedl Fiala k hlasování o změnách v EET, které se očekává ve středu.

"Při projednávání daňového balíčku předložíme pozměňovací návrh, který celou elektronickou evidenci tržeb zruší. Je nám líto těch podnikatelů, kteří se budou muset zapojit už v prosinci, protože tak rychle se EET zrušit nepodaří. Za tento chaos by se občanům měl Andrej Babiš a celá vláda omluvit, uznat chybu a systém zrušit," uvedl Fiala.

Stejně se ke změnám staví opoziční TOP 09. Hlasovat pro úpravy z dílny ANO a KDU-ČSL nebudou ani komunisté.