Hlavními důvody poklesu bylo zvýšení spotřební daně na začátku roku, ale také rostoucí výroba a dovoz nelegálního alkoholu. Pokles prodejů v loňském roce z podobných důvodů již dříve ohlásili také velcí producenti lihovin. Většina odběratelů SVL se ještě před chystaným zvyšováním daní podle očekávání předzásobila alkoholem za původní ceny.

Kvůli rostoucím cenám energií, ale hlavně cukru a lihu bude prý letos většina menších výrobců lihovin muset své produkty zdražit. Cukr je podle sdružení meziročně dražší asi o 12 procent, líh dokonce o pětinu.

Problém s cukrem

„Ačkoli se tomu snažili po celý loňský rok vyhnout a hledat variantní řešení, v některých případech už jiná možnost neexistuje. Zdražení nejvíce hrozí u výrobků s velkým obsahem lihu i cukru, mezi které patří i tradiční výrobky jako tuzemák, vodka a peprmintový likér, a to řádově o jednu až dvě koruny,“ uvedl šéf SVL Pavel Kučera.

Negativní vliv na produkci a prodej domácích lihovin a likérů má podle sdružení dovoz nelegálního alkoholu.
Zástupci likérek včera připomněli například akci ostravských celníků a kriminalistů z konce loňského roku. Ti tehdy odhalili velkou výrobnu nelegálního alkoholu, kterou řídila organizovaná skupina překupníků. Při zátahu zatkli sedm lidí, tři skončili ve vazbě. Navíc zajistili i 20 000 litrů lihu a 10 000 litrů již vyrobeného a do lahví stočeného alkoholu.

Nedaří se ani v obchodech. Nákupy lihovin spotřebiteli v obchodech a restauracích v loňském roce meziročně klesly zhruba o sedm procent.