Českého zápasníka v řeckořímském zápase s pivovarem pojí nejen samotné město Litovel, ale i jeho vztah k pivovaru. Často zde pobýval a dokonce i trénoval. Jeho manželkou byla dcera prvního litovelského sládka.

„Speciál nese nejen zápasníkovo jméno, ale má i podobnou sílu. Vaří se klasickým dekokčním způsobem na dva rmuty a plnou chuť i výborný říz mu přináší dlouhá doba zrání 100 dní. Výjimečné je také chmelení, které probíhá v několika fázích, a díky tomu pivo získává vyšší hořkost i jedinečnou vůni,“ uvedla mluvčí pivovaru Hana Matulová.

Recepturu pivovarníci testovali ve vlastním minipivovaru. Pivo charakterizuje také tmavě jantarová barva v kontrastu s bílou hustou pěnou. „Litovelského Gustava 13o ocenili také pivovarští odborníci a udělili mu Českou pivní pečeť 2012,“ dodala mluvčí.

Do restaurací, především na Moravě, půjde v sudech v omezeném množství 200 hektolitrů, takže v nabídce zůstane jen do vyprodání zásob. Poprvé se v lokálech objevil tento víkend. O sériové výrobě pivovar zatím neuvažuje.

Pivovar Litovel loni zvýšil výrobu zhruba o deset procent. Vystavil asi 180 tisíc hektolitrů piva. Závodu vzrostl odbyt v tuzemsku i v zahraničí. Export vzrostl zejména do Německa a Británie. Vlajkovou lodí pivovaru je podle mluvčí Litovel Moravan s roční produkcí kolem 70 tisíc hektolitrů, po něm následuje Litovel Classic, Litovel Premium, Litovel Free, Maestro a tmavá piva Litovel Schwarzbier a Dark.

Pivovar Litovel patří do pivovarnické skupiny středomoravských pivovarů Zubr, Holba a Litovel. Jejich roční výstav je do jednoho milionu hektolitrů piva. Závody prodávají svá piva především na Moravě a ve východních Čechách.

Gustav Frištenský se narodil v roce 1879. První zápas svedl v 18 a poslední v 72 letech, vybojoval přes 10.000 vítězství. V roce 1903 získal titul amatérského mistra Evropy. Profesionálním mistrem v řeckořímském zápase se stal v roce 1929. Zemřel v roce 1957, v Litovli žil čtyři desetiletí.