Z celkem 1720 plánovaných odletů z Německa jich uskuteční Lufthansa pouze 32. Ze 1650 letů po Německu a Evropě zůstane 20 a na dálkových linkách odletí z běžných 70 jen 12 letadel.

Svaz Verdi v pátek oznámil, že celodenní stávka zasáhne v pondělí německá letiště ve Frankfurtu nad Mohanem, Hamburku, Mnichově, Stuttgartu, Hannoveru, Düsseldorfu, Kolíně nad Rýnem a Norderstedtu. V Berlíně má stávka trvat do 14:30 SELČ a pouze dopolední protest chystá letištní personál v Norimberku.

Pondělní stávky by měly mít daleko tvrdší dopady než první vlna stávek z 21. března, kdy Lufthansa musela zrušit zhruba 700 letů během sedmi hodin. Dotknou se s největší pravděpodobností i letů do Prahy, kam létá Lufthansa z několika velkých německých měst. Mluvčí pražského letiště Eva Krejčí v pátek sdělila, že letiště bude mít seznam zrušených destinací k dispozici nejdříve v neděli.

Z Německa létá Lufthansa v pondělí do Prahy z Frankfurtu, Mnichova a Düsseldorfu. Celkem by mělo jít o šest obousměrných letů z Frankfurtu, čtyři z Mnichova a tři z Düsseldorfu.

Ve sporu o nové pracovní mzdové smlouvy jde o finanční odměny a pracovní podmínky u zhruba 33.000 zaměstnanců Lufthansy, především z technických a servisních úseků. Odbory odmítají návrh, který ve středu předložila Lufthansa a který by podle nich pro zaměstnance znamenal výrazný pokles reálných příjmů.

Lufthansa ve středu odmítla požadavek odborů na zvýšení mezd o 5,2 procenta a ztížené podmínky propouštění. Společnost naopak trvá například na prodloužení pracovní doby. Obě strany mají znovu zasednout k jednacímu stolu 29. a 30. dubna.

hp fcz