Naposledy v úterý se na demonstraci v Budapešti sešlo na 100.000 odpůrců nové daňové povinnosti. Premiér Orbán připustil, že ke stažení návrhu ho přiměl právě nesouhlas obyvatel. „Když se lidem něco nelíbí, ba dokonce to považují za nerozumné, pak by se to dělat nemělo… Daňový zákon se musí změnit, musí se stáhnout," řekl dnes předseda vlády v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Radio Kossuth. „Nejsme komunisté, nevládneme proti lidem, ale společně s nimi," dodal.

Kabinet chtěl rozšířit spornou telekomunikační daň, kterou Maďarsko zavedlo před dvěma lety, na internetové služby. Poskytovatelé internetového připojení měli podle původního návrhu platit daň ve výši 150 forintů (13,5 Kč) za jeden gigabyte přenesených dat. Návrh počítal s určitou kompenzací pro podniky. Mnoho lidí se však obávalo, že poskytovatelé internetu přenesou náklady na ně.

Připravovanou daň označila za nepřijatelnou Evropská komise. V Maďarsku se také hovořilo o tom, že zdanění může ohrozit svobodu internetu.

Orbán nyní od zdanění internetu ustoupil a zákon, který má parlament projednávat v polovině listopadu, už příslušné pasáže nebude obsahovat. Premiér ale trvá na tom, že státní rozpočet by měl z obrovských výdělků, které internet generuje, nějak profitovat. „Je nutné zjistit, kam odcházejí obrovské výdělky z internetových služeb a zda by část z nich nemohla zůstat v Maďarsku jako příjem do státního rozpočtu," řekl.