"Vrátily se nám kamiony naložené našimi výrobky, mimo jiné skoro 15 tunami nivy. Měsíčně na ruský trh putovalo celkem 60 tun, na český pro porovnání 20 tun," uvedla mluvčí společnosti Marta Faktorová.

Vrácené bochníky Nivy se po rozbalení a následném nezbytném ošetření a kontrole přebalily z ruských do českých obalů a podařilo se je zobchodovat v tuzemských řetězcích. Výrobky s etiketami v azbuce, u nichž by přebalení bylo příliš nákladné, jako například porce nivy a sýrové dorty, se prodávají v podnikové kantýně. "Zájem je velký, denně se například v českobudějovické kantýně prodá tisíc kusů Zlaté nivy v porcích," uvedla mluvčí.

Omezení výroby

Madeta kvůli sankcím musela omezit výrobu v českokrumlovském závodě, kde se niva vyrábí. Běžně se tam pracovalo šest dnů v týdnu, tento týden se vyrábí jenom tři a příští týden výroba najede na čtyři dny. "Propouštění zaměstnanců je až to nejkrajnější řešení, zatím není na pořadu dne," uzavřela mluvčí.

Sankce budou platit rok a na Madetu budou mít dopad. Firmě se dařilo v posledních letech export do Ruska zvyšovat. Letos tam plánovala vyvézt zboží za zhruba 200 milionů korun z více než pětimiliardového obratu.

Největší dopad sankce budou mít na českokrumlovský závod, kde se vyrábí Rusy velmi oblíbená Niva. Měsíčně jí do Ruska Madeta vyvážela 60 tun a její export meziročně nejrychleji rostl. Do povolení vývozu do Ruska firma investovala miliony korun.

Čeští vývozci zemědělských komodit a potravin kvůli sankcím na vývoz do Ruska přijdou do konce roku na tržbách o 250 až 300 milionů korun. Nejvíce embargo dopadne na tuzemské mlékárny. Další problémy může výrobcům způsobit očekávaný přetlak nabídky zboží na trzích EU. Na svém webu to dnes uvedlo ministerstvo zemědělství. Podle mluvčí Agrární a Potravinářské komory Dany Večeřové mohou škody v důsledku poklesu cen komodit být pro tuzemské producenty až miliardové.