Pivovarnická společnost K Brewery Group, pod níž patří šest malých nezávislých pivovarů, se tento týden obrátila otevřeným dopisem na poslance kvůli spotřební dani z piva. Poslance žádá o podporu senátní verze příslušného zákona, která by vrátila výši spotřební daně na úroveň roku 2009. Spotřební daň u piva se od ledna zvýšila o 50 haléřů na půllitr a malé pivovary stále tvrdí, že vyšší daň je pro ně likvidační.

Podle K Brewery, která v současné době ovládá a provozuje šest menších či středně velkých pivovarů v Protivíně (Platan), v Jihlavě (Ježek), v Uherském Brodě (Janáček), v Hlinsku v Čechách (Rychtář), v Klášteře Hradišti nad Jizerou a ve Vysokém Chlumci, by uvedené zvýšení spotřební daně o celou třetinu spolu se zvýšením DPH mohlo být pro některé malé nezávislé pivovary v současné nepříznivé ekonomické situaci likvidační.

Zvýšení daně ke snížení rozpočtového deficitu nepovede

„Stát by nejen nezískal plánovanou miliardu korun navíc, ale dopad na státní rozpočet by mohl být dokonce negativní. Růst nezaměstnanosti v odvětví pivovarnictví a pohostinství by zvýšil výdaje na podpory v nezaměstnanosti a hrozil by výpadek inkasa z příjmových daní a pojistného. Podporujeme kroky ke snížení deficitu, ale drastické zvýšení spotřební daně z piva k tomu rozhodně nepovede,“ uvedla K Brewery v dopise poslancům.

Zvýšení spotřební sazby daně o 33 procent, tedy o 50 haléřů na půllitr, prosadila ODS s pomocí čtyř sociálních demokratů a dvou senátorů za TOP 09 v rámci vládního protikrizového balíčku. Senátoři však navrhují, aby se spotřební daň u piva snížila na loňskou úroveň. Někteří občanští demokraté hovoří o potřebě širší změny zdanění alkoholu tak, aby byla daň zavedena na nyní nezdaněné víno.

Sněmovna novelu zřejmě nepodpoří

O jejich návrhu v rámci novely zákona o spotřebních daních nyní rozhodne sněmovna, ta ji ale zřejmě nepodpoří. Proti předloze je ČSSD, patrně ji nepodpoří ani většina poslanců ODS a komunisté, vyplynulo z ankety ČTK.

Pokud by sněmovna předlohu přece jen schválila, očekává se, že by ji vetoval prezident Václav Klaus. Klaus už dříve řekl, že nepodepíše žádný návrh zákona, který by zvyšoval rozpočtový deficit.