„Státní pozemkový úřad je apolitický úřad, jeho obsazení není součástí žádných vyjednávání. Myslím, že paní ředitelka svou pozici v této souvislosti přeceňuje, sama nejlépe ví, že naše debata o jejím výkonu funkce se týkala výhradně jejího profesního působení,“ tvrdí ministr zemědělství Milek.

Zároveň uvedl, že jednání Maradové v posledních hodinách, tedy oznámení rezignace, nepravdivé informování médií a zdůvodňování rezignace politickým nátlakem a fakt, že žádnou rezignaci ve skutečnosti nepodala, považuje za velmi nestandardní.

Ani podle premiéra v demisi Andreje Babiše nemá konec Maradové s vyjednáváním o vládě nic společného.  „Doufejme, že to hospodaření pozemkového úřadu bylo v pořádku. Já mám signály, že nebylo,“ prohlásil Babiš na tiskové konferenci.

Šéfka Státního pozemkového úřadu (SPÚ) Svatava Maradová.
Ředitelka Státního pozemkového úřadu končí. Nechce bránit vzniku vlády

V aktuální situaci, kdy opozice zamýšlenou rezignaci Maradové zneužívá a komentuje jako výsledek politického nátlaku, ministr rozhodl neodkladně prověřit chod SPÚ. „Je to jediný způsob, jak získat reálný obraz o fungování SPÚ a v době, kdy se paní ředitelka staví do role politické oběti, to považuji za nevyhnutelné,“ vysvětlil Milek.

Audit by se měl zaměřit na hospodaření úřadu. V uplynulých čtyřech letech, pod vedením ředitelky Maradové, se uskutečnil audit v roce 2017. Týkal se vybraných deseti komplexních pozemkových úprav na pěti pozemkových úřadech.

Státní pozemkový úřad (SPÚ) spravuje a prodává státní zemědělský majetek, řeší restituční žádosti a stará se i o pozemkové úpravy. 

Šéfka Státního pozemkového úřadu (SPÚ) Svatava Maradová.Zdroj: ČTK

Sedmačtyřicetiletá Maradová zastávala funkci ústřední ředitelky SPÚ necelé čtyři roky. V roce 2014 ji na základě výsledků výběrového řízení jmenoval bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka. O místo se tehdy ucházelo dvanáct lidí.

Maradová by podle informací Českých novin měla opustit funkci během jednoho měsíce. „Po čtyřech letech náročné a poctivé práce jsem se rozhodla ukončit své působení na pozici ústřední ředitelky SPÚ. Mému rozhodnutí předcházela dohoda s panem ministrem zemědělství Jiřím Milkem,“ sdělila České televizi v úterý.

Marián Jurečka
Jurečka: Jmenování šéfky pozemkového úřadu bylo podle zákona