Podmínkou pro zařazení konkrétního místa do Allianz Automapy jsou alespoň dvě na sobě navzájem zcela nezávislé dopravní nehody s těžkými zdravotními následky nebo smrtí v daném úseku během roku 2016, mezi nimiž nebyla vzdálenost větší než 100 metrů.

Mapa je k dispozici volně na www.allianz.cz/automapa.

Aktuální etapa projektu se zabývá hledáním nových rizikových míst. Upozorňuje na lokality, které nebyly identifikovány v žádné z předchozích zpráv Allianz Automapy, a v roce 2016 splnily daná kritéria. Seznam vznikl ve spolupráci s brněnskou projekční kanceláří HBH.

Allianz
Největší evropská pojišťovna Allianz dosáhla miliardových zisků

„Pro určení pořadí žebříčku byl důležitý zaprvé počet nehod, při kterých ve vybraném úseku došlo ke smrtelnému nebo těžkému zranění, dále počet zraněných nebo usmrcených osob na místě, ale také závažnost jejich zranění a počet ostatních nehod v dané lokalitě," uvádí Radana Pochop Rusevová z Allianz nadačního fondu.

Noční můra? Jízda po silnici I/11

Tři nejrizikovější úseky z desítky nově identifikovaných mají jednoho společného jmenovatele – silnici I/11. Jízda po této komunikaci se pravidelně stává osudnou řidičům v Olomouckém, Královéhradeckém a Moravskoslezském kraji. Ve třech lokalitách vytipovaných Allianz Automapou se jen loni stalo celkem 14 dopravních nehod, z toho 10 vážných.

Vůbec nejhorší nová lokalita za rok 2016 se objevila v mírné zatáčce v Olomouckém kraji, v katastru obce Olšany na Šumpersku, a to v úseku mezi odbočkami ze silnice I/11 směrem na Bohutín a na Vyšehoří. Během loňského roku se zde staly celkem čtyři dopravní nehody, které způsobily těžká zranění sedmi pasažérům.

V Sovadinově ulici v Břeclavi se stala vážná dopravní nehoda, při níž zemřela žena.
Smrtelná nehoda. Rychle jedoucí auto trefilo ostrůvek a srazilo kolemjdoucího

Nebezpečí na rozhraní Královéhradeckého a Pardubického kraje

Druhá nejrizikovější lokalita v rámci žebříčku nových míst je k nalezení přesně na hranicích Královéhradeckého a Pardubického kraje. Jde o nájezd na dálnici směrem do Prahy v katastru obce Praskačka, formálně stále v okrese Hradec Králové. Na zdejší I/11 se loni stalo celkem šest dopravních nehod, během nichž jeden člověk na místě zahynul, a čtyři se těžce zranili. Další čtyři osoby vyvázly s lehkými poraněními.

Třetí nejnebezpečnější místo se nachází na Opavsku

Nově se v žebříčku objevila také křižovatka na okraji obce Mokré Lazce v okrese Opava v Moravskoslezském kraji. V roce 2016 se zde staly čtyři nehody, během nichž se dva lidé těžce zranili, a deset lidí si odneslo poranění lehká. Skončila celostátně na 3. místě.

Z top desítky nejnebezpečnějších úseků se v roce 2016 hned po dvou nových lokalitách objevilo v Královéhradeckém, Středočeském a Jihočeském kraji. Naopak radovat se mohou obyvatelé Karlovarského kraje a Vysočiny. Ke vzniku nových rizikových lokalit pro nehody s těžkými osobními následky zde loni vůbec nedošlo.

Velikonoční trhy na Staroměstském náměstí v Praze 14. dubna.
Policie ukončila zvýšená bezpečnostní opatření v ulicích