VYBERTE SI REGION

Máslo je škodlivější než ztužené margaríny

Praha – Takzvané špatné tuky, které způsobují vážná onemocnění srdce, konečně téměř úplně zmizely z margarínů. Nadále se však používají v trvanlivém pečivu, šlehačkách ve spreji, zmrzlinách a dalších, především plnotučných mléčných výrobcích.

23.11.2009 19
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/archiv

A o čem je vlastně řeč? O tucích, ve kterých kvůli ztužování (takzvané hydrogenaci) vznikají škodlivé transnenasycené mastné kyseliny neboli TFA. Ty potom zvyšují hladinu „špatného“ cholesterolu v krvi, a naopak snižují hladinu toho správného, což může mít velmi negativní vliv na náš srdečně-cévní systém.

Klasické metody ztužování nahradily moderní technologie

„V dnešní době snad nenajdete na našem trhu margarín, který by obsahoval více TFA než máslo. Naprostá většina jich obsahuje pouze stopová množství,“ upozorňuje nutriční terapeutka Věra Králová. „Většina výrobců totiž při jejich výrobě dávno opustila klasické ztužování a nyní používá moderní technologie, které zabraňují vzniku TFA,“ dodává.

Margaríny mají méně tuku

Její slova potvrzuje i výzkum sdružení Fórum zdravé výživy, který prokázal, že například v margarínech Perla, Rama, Bertolli či Flora není víc než půl procenta těchto nebezpečných kyselin z celkového obsahu mastných kyselin. Velmi dobře však dopadly i tuky na pečení, jako je Hera či Zlatá Haná.
Více než pět procent TFA však bylo zjištěno v Baking Margarine vyráběném speciálně pro síť supermarketů Lidl, roztíratelný nízkotučný tuk Elmilk vyrobený v Polsku pak obsahoval dokonce více než sedm procent TFA.

„Vyšší hladinu transmastných kyselin jsme zaznamenali pouze u několika málo výrobků, které však nejsou příliš známé či masově prodávané,“ uvádí členka Fóra a docentka Vysoké školy chemicko-technologické Jana Dostálová. I tyto hodnoty jsou však podle ní podstatně nižší, než bylo v minulosti obvyklé.

Rozšířeným mýtem je kromě toho, že margaríny jsou umělé a škodlivé, také to, že klasické máslo je mnohem zdravější. Protože je ale máslo nebo třeba sádlo vyráběno ze živočišných tuků, je tomu spíš naopak.

Pozor na pečivo

„Na druhé straně některé publikace o složení potravin ukazují na zvýšený výskyt TFA v jemném a trvanlivém pečivu, podobně jako v čokoládových polevách vyráběných ze ztužených tuků,“ dodává.

Větší než stopová množství se mohou vyskytovat také v mražených krémech, dortech, přísadách do kávy, šlehačkách ve spreji, ale také v tučném mase a vnitřnostech, které jsou přirozeným zdrojem těchto látek.

Autor: Zdenka Dvořáková

23.11.2009 VSTUP DO DISKUSE 19
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Donald Trump.
SLEDUJEME ON-LINE
5 8

Donald Trump se stane 45. prezidentem USA. Sledujeme on-line

Sídlo na prodej v kalifornském Bel Air.
8

Tohle je nejdražší dům na prodej v USA. V ceně jsou auta za 770 milionů

AKTUALIZOVÁNO

V italském hotelu zavaleného lavinou přežilo nejméně osm lidí, z toho dvě děti

Italští záchranáři dál pátrají v troskách hotelu Rigopiano na úpatí pohoří Gran Sasso po obětech laviny, která tento objekt ve středu zavalila v důsledku zemětřesení. Podle italských médií narazili na osm přeživších včetně dvou dětí, všechny už se podařilo vyprostit. V hotelu bylo podle dostupných informací přes 30 osob.

AKTUALIZOVÁNO

Pravice napadla kontroly kotlů v domácnostech, obrátila se na Ústavní soud

Poslanci TOP 09 a ODS dnes u Ústavního soudu napadli loni schválenou novelu zákona o ochraně ovzduší, podle které mohou úřady kontrolovat, čím lidé topí doma v kotlích. Podle pravicové opozice odporuje ústavě fakt, že úřady mohou ke kontrolám přímo v domácnostech přistoupit bez předchozího rozhodnutí soudu. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) je přesvědčen, že novela i kontroly před soudem obstojí.

Nejbohatší startupisté v Indii chtějí kapitál, ale ne americkou konkurenci

Zakladatelé největších indických technologických startupových firem Flipkart a Ola, kteří soupeří s americkými konkurenty Amazon a Uber, chtějí, aby byli v zemi ochráněni před americkou konkurencí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies