VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Máslo je škodlivější než ztužené margaríny

Praha – Takzvané špatné tuky, které způsobují vážná onemocnění srdce, konečně téměř úplně zmizely z margarínů. Nadále se však používají v trvanlivém pečivu, šlehačkách ve spreji, zmrzlinách a dalších, především plnotučných mléčných výrobcích.

23.11.2009 19
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/archiv

A o čem je vlastně řeč? O tucích, ve kterých kvůli ztužování (takzvané hydrogenaci) vznikají škodlivé transnenasycené mastné kyseliny neboli TFA. Ty potom zvyšují hladinu „špatného“ cholesterolu v krvi, a naopak snižují hladinu toho správného, což může mít velmi negativní vliv na náš srdečně-cévní systém.

Klasické metody ztužování nahradily moderní technologie

„V dnešní době snad nenajdete na našem trhu margarín, který by obsahoval více TFA než máslo. Naprostá většina jich obsahuje pouze stopová množství,“ upozorňuje nutriční terapeutka Věra Králová. „Většina výrobců totiž při jejich výrobě dávno opustila klasické ztužování a nyní používá moderní technologie, které zabraňují vzniku TFA,“ dodává.

Margaríny mají méně tuku

Její slova potvrzuje i výzkum sdružení Fórum zdravé výživy, který prokázal, že například v margarínech Perla, Rama, Bertolli či Flora není víc než půl procenta těchto nebezpečných kyselin z celkového obsahu mastných kyselin. Velmi dobře však dopadly i tuky na pečení, jako je Hera či Zlatá Haná.
Více než pět procent TFA však bylo zjištěno v Baking Margarine vyráběném speciálně pro síť supermarketů Lidl, roztíratelný nízkotučný tuk Elmilk vyrobený v Polsku pak obsahoval dokonce více než sedm procent TFA.

„Vyšší hladinu transmastných kyselin jsme zaznamenali pouze u několika málo výrobků, které však nejsou příliš známé či masově prodávané,“ uvádí členka Fóra a docentka Vysoké školy chemicko-technologické Jana Dostálová. I tyto hodnoty jsou však podle ní podstatně nižší, než bylo v minulosti obvyklé.

Rozšířeným mýtem je kromě toho, že margaríny jsou umělé a škodlivé, také to, že klasické máslo je mnohem zdravější. Protože je ale máslo nebo třeba sádlo vyráběno ze živočišných tuků, je tomu spíš naopak.

Pozor na pečivo

„Na druhé straně některé publikace o složení potravin ukazují na zvýšený výskyt TFA v jemném a trvanlivém pečivu, podobně jako v čokoládových polevách vyráběných ze ztužených tuků,“ dodává.

Větší než stopová množství se mohou vyskytovat také v mražených krémech, dortech, přísadách do kávy, šlehačkách ve spreji, ale také v tučném mase a vnitřnostech, které jsou přirozeným zdrojem těchto látek.

Autor: Zdenka Dvořáková

23.11.2009 VSTUP DO DISKUSE 19
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Donald Trump při návštěvě CIA.
1 10

Kritéria Trumpova dekretu: za dětmi cestovat lze, za prarodiči ne

Mladiství vrazi, kteří ukopali bezdomovce.

Ukopali bezdomovce. Nebýt mladiství, mohli vrazi dostat doživotí

Počet odpůrců protikuřáckého zákona roste. Hospodská: Je to katastrofa

/FOTOGALERIE/ - V berounském regionu přibývá pivařů, kuřáků i majitelů a provozovatelů hospod, kteří se podepisují pod petici Jiřího Míky z Berouna. Prostřednictvím této petice chtějí dosáhnout výjimky v protikuřáckém zákoně pro pivnice a vesnické hospody, ve kterých se nepodávají teplá jídla.

Tour de France ohlídají elitní střelci protiteroristického oddílu

Mezi 23 tisícovkami policistů, kteří jsou letos přiděleni k ochraně pelotonu a diváků slavného cyklistického závodu Tour de France, budou i elitní muži z protiteroristického oddílu. Oznámil to francouzský ministr vnitra.

AKTUALIZOVÁNO

Bývalý šéf Škody Auto Kulhánek oznámil kandidaturu na prezidenta

Bývalý šéf mladoboleslavské automobilky Škoda Auto Vratislav Kulhánek dnes oficiálně ohlásil kandidaturu na prezidenta. Bude kandidátem nedávno obnovené Občanské demokratické aliance, která mu pomůže sehnat 50.000 podpisů pro nominační petici a bude Kulhánkovu kandidaturu podporovat také finančně.

Audit Deníku: V boji proti korupci se vláda nepřetrhla

Sněmovna včera hladce schválila novelu zákona o registru smluv, a to ve zkráceném režimu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies