VYBERTE SI REGION

Maso v obchodech: Místo mladého býčka stará kráva

Praha - Už jste si někdy koupili hovězí, které je tuhé a chutná jako podrážka? Není divu, v tomto směru totiž obchodní řetězce nejvíce hřeší.

13.6.2009
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Michal Červinka

Vyplývá to z průzkumu značení a původu masa, které nedávno provedl Český svaz chovatelů masného skotu. V případě špatných vzorků se totiž na nich nejčastěji vyskytovalo chybné uvedení věku zvířete.

Cíl byl jednoznačný, nabízet maso v luxusnější a dražší kategorii mladý býk. Do ní totiž může být zařazen pouze skot samčího pohlaví ve věku do 24 měsíců. „V praxi se však často ukazuje, že i starší zvířata jsou mnohdy „omlazena“ s cílem zvýšit jejich kvalitu,“ říká ředitel svazu Kamil Malát.

Poměrně často se pak podle něj vyskytovaly i méně závažné chyby typu špatného značení země původu či místa, kde bylo zvíře poraženo.

Podobný průzkum týkající se vepřového provedla také Agrární komora (AK ČR). S daleko příznivějším zjištěním. „Až na několik málo případů, kdy nebyla možnost identifikovat zemi původu, nebyly nalezeny případy matení spotřebitele, prodej po datu spotřeby či nedodržení prodejních podmínek týkajících se například teploty či značení původu,“ komentuje výsledky kontroly Jiří Felčárek z AK ČR.

Naopak, některé řetězce podle něj přímo účelově a zřetelně označují původ masa z Česka, například Billa. A není divu. Velká většina prodávaného vepřového totiž narozdíl od hovězího z Česka pochází. Podle průzkumu AK ČR je to až sedmdesát procent. Zbytek je dovezen většinou z Polska.

Naopak u hovězího byly domácího původu pouze dvě pětiny zakoupených vzorků. Naproti tomu zahraničního původu byla více než polovina.

U zbývajících vzorků se pak místo původu nepodařilo zjistit vůbec. „Nedovedu si to vysvětlit,“ diví se nepoměru mezi vepřovým a hovězím předseda AK ČR Jan Veleba. Pokud se týká vepřového, je Česká republika podle něj soběstačná pouze ze sedmdesáti procent, zatímco u hovězího stoprocentně.

Nejnižší zastoupení českého masa je přitom u obchodních řetězců s největším podílem na trhu. U Kauflandu tak převládá maso z Německa a Rakouska, u Aholdu pak z Irska a Polska. Opačná situace je u menších prodejen společností Billa, Penny nebo Lidl. „Zde převládá maso z českých chovů,“ říká ředitel svazu chovatelů Kamil Malát.

Autor: Pavel Cechl

13.6.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
AKTUALIZOVÁNO

Průměrná mzda v ČR se ve 3. čtvrtletí zvýšila na 27.220 Kč

Praha - Průměrná mzda v Česku ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostla o 1170 korun na 27.220 Kč, tedy o 4,5 procenta. Reálně, po odečtení inflace se lidem výdělek zvýšil o čtyři procenta. Informoval o tom dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Podle něj na růst mezd v mnoha oblastech tlačil nedostatek pracovníků, o které zaměstnavatelé mezi sebou soutěžili. Růst výdělků se shoduje s odhady analytiků.

Případ úplatků Horkého a lobbistky Mrencové se vrací do Chebu

Plzeň - Krajský soud v Plzni zrušil původní verdikt a vrátil případ k novému projednání do Chebu.

Děti na Hájích ve Slaném našly cestou do školy mrtvolu

Slaný - Děti ve Slaném na Kladensku zažily v pondělí ráno šok. Cestou do základní školy totiž narazily na mrtvolu. Mladý muž, který nejevil známky života, ležel nedaleko nemocnice v lesoparku Háje. Podle informací kladenské policejní mluvčí Michaely Novákové přivolaný lékař konstatoval smrt a zároveň ale předem vyloučil cizí zavinění.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies