VYBERTE SI REGION

Maso v obchodech: Místo mladého býčka stará kráva

Praha - Už jste si někdy koupili hovězí, které je tuhé a chutná jako podrážka? Není divu, v tomto směru totiž obchodní řetězce nejvíce hřeší.

13.6.2009
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Michal Červinka

Vyplývá to z průzkumu značení a původu masa, které nedávno provedl Český svaz chovatelů masného skotu. V případě špatných vzorků se totiž na nich nejčastěji vyskytovalo chybné uvedení věku zvířete.

Cíl byl jednoznačný, nabízet maso v luxusnější a dražší kategorii mladý býk. Do ní totiž může být zařazen pouze skot samčího pohlaví ve věku do 24 měsíců. „V praxi se však často ukazuje, že i starší zvířata jsou mnohdy „omlazena“ s cílem zvýšit jejich kvalitu,“ říká ředitel svazu Kamil Malát.

Poměrně často se pak podle něj vyskytovaly i méně závažné chyby typu špatného značení země původu či místa, kde bylo zvíře poraženo.

Podobný průzkum týkající se vepřového provedla také Agrární komora (AK ČR). S daleko příznivějším zjištěním. „Až na několik málo případů, kdy nebyla možnost identifikovat zemi původu, nebyly nalezeny případy matení spotřebitele, prodej po datu spotřeby či nedodržení prodejních podmínek týkajících se například teploty či značení původu,“ komentuje výsledky kontroly Jiří Felčárek z AK ČR.

Naopak, některé řetězce podle něj přímo účelově a zřetelně označují původ masa z Česka, například Billa. A není divu. Velká většina prodávaného vepřového totiž narozdíl od hovězího z Česka pochází. Podle průzkumu AK ČR je to až sedmdesát procent. Zbytek je dovezen většinou z Polska.

Naopak u hovězího byly domácího původu pouze dvě pětiny zakoupených vzorků. Naproti tomu zahraničního původu byla více než polovina.

U zbývajících vzorků se pak místo původu nepodařilo zjistit vůbec. „Nedovedu si to vysvětlit,“ diví se nepoměru mezi vepřovým a hovězím předseda AK ČR Jan Veleba. Pokud se týká vepřového, je Česká republika podle něj soběstačná pouze ze sedmdesáti procent, zatímco u hovězího stoprocentně.

Nejnižší zastoupení českého masa je přitom u obchodních řetězců s největším podílem na trhu. U Kauflandu tak převládá maso z Německa a Rakouska, u Aholdu pak z Irska a Polska. Opačná situace je u menších prodejen společností Billa, Penny nebo Lidl. „Zde převládá maso z českých chovů,“ říká ředitel svazu chovatelů Kamil Malát.

Autor: Pavel Cechl

13.6.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
2

Od roku 2007 ubývá žen, které berou antikoncepci

Donald Trump.
22

Český krajan ze státu New Yorku očekává za Trumpa rozkvět USA

Czexit na pořadu dne není, ale reforma unie je nutná

V Americe vládne populista Donald Trump, v Koblenci se scházejí nacionalisté kolem Marine Le Penové či Geerta Wilderse a britská premiérka Theresa Mayová zavelela k nekompromisnímu odchodu z EU.

V mrazu rostou hutím náklady na výrobu, musí rozmrazovat suroviny

V mrazivém počasí vzrůstají slezským hutím náklady na výrobu. Jak v ArcelorMittalu Ostrava (AMO), tak v Třineckých železárnách se to týká hlavně vstupních surovin, které se musejí rozmrazovat. Řekly to mluvčí AMO Barbora Černá Dvořáková a TŽ Petra Jurásková. Výši nákladů na rozmrazování ale podniky nedokážou vyčíslit.

Ředitel psychiatrické nemocnice: Pacienti jsou na prvním místě. Nejsme vězení

Brno /ROZHOVOR/ – Asi šest tisíc lidí ročně podstoupí léčbu v psychiatrické nemocnici v brněnských Černovicích. Podle jejího ředitele Marka Radimského si na péči v ní stěžuje jen minimum z nich. „Personál se snaží pro pacienty dělat, co může. Kdyby na psychiatrii zaměstnanci pracovat nechtěli, už tu nejsou," míní.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies