Irena Uhlířová z Pičína bude ráda, když jí včelař Antonín Janeček přiveze na konci léta z Libčic u Nového Knína poloviční dávku, ale za stejnou cenu, jako dříve.

„Letos je to opravdu špatné. Ale s cenou si nedělám starosti. Neživím se včelami. Prodávám ho kolem stokoruny a peníze dávám včelám do kasičky. Vždycky jim koupím nějaké nové zařízení, aby se měly dobře,“ říká Antonín Janeček, který právě začal včely zakrmovat, protože skončila snůška.

„Je potřeba, aby začaly znovu klást. Spousta starších včelařů už to nedělá a pak si stěžují na nedostatek,“ komentuje včelař, co by se mělo v tomto období dělat. Jenže co včelař, to názor a zkušenost.

Ilustrační fotografie.
Růst cen nemovitostí omezí jen doplňování nabídky na trhu, říká expert

Naopak Václav Hoch z Příbrami, držitel řady medailí za kvalitní med, si na nedostatek medu nestěžuje.

„Mám dobrý rok, protože žiji v souladu s přírodou. Musíme si uvědomit, že Slovensko přišlo o včely a už kvůli tomu je jich u nás méně,“ konstatuje Václav Hoch, jenž v Příbrami nabízí na farmářských trzích nejen med, ale i výrobky z včelího vosku a různé kosmetické přípravky. Med ale letos Václav Hoch prodává dráž, oproti minulým rokům asi o třicet korun na kilo. Sklenice květového u něho vychází na 160 korun, lesní na 170 korun.

Za nedostatek prvního letošního medu může podle příbramského včelaře Jiřího Rouba především počasí na začátku roku, kdy byly zaznamenány velké úhyny včel.

„Na konci února se oteplilo na patnáct stupňů. Matky se rozkladly a přišlo prudké ochlazení. Jak byla zima, včely instinktivně zahřívaly plody a umíraly hlady blízko zásob,“ vysvětluje včelař.

Dalším důvodem jsou podle něho nevyužité ovocné stromy, které nebyly opylené. S tím také někde souvisí neúroda ovoce. Tmavý lesní med se podle Jiřího Rouba vydařil, ale je ho málo kvůli nedostatku včelstev.

„Konec června a červenec už byly příznivé a rozhodly o množství a kvalitě medu,“ říká včelař, jenž z bývalých 160 korun za světlý med bude muset chtít od zákazníků až 200 korun za kilo. Tmavý med u Jiřího Rouba vyjde tak na 180 korun.

Fanoušci fotbalistů Slavie. Ilustrační foto.
Český fotbal táhne. Jde o levnou zábavu, prodraží ji až věrnost

Kdo nemá svého dodavatele medu a neumí si bez sladké dobroty život představit, musí zamířit do obchodu a počítat s cenou daleko vyšší. Farmářská prodejna Náš Grunt v Příbrami nyní nabízí ještě loňský med od Ondřeje Koudelky ze Smetanovy Lhoty, lipový za 230 korun, nektarový za 197 korun.

„Až přijde letošní dodávka medu, bude podstatně dražší, na to je potřeba se připravit,“ upozorňuje obsluha prodejny.

Ani jeden z oslovených včelařů nemusel bojovat s včelím morem, který se letos začal šířit i na Příbramsku, konkrétně v Živohošti a Boroticích. Pro většinu včelařů bývá zmíněná nákaza likvidační, protože vyžaduje spálení všeho, co se včel týká a nelze vydesinfikovat. Obložit včelí úly balíky slámy, svléknout ze sebe pracovní oblek, nářadí, prostě všechno, co přišlo do styku s nemocným včelstvem, zapálit a nechat zmizet ze světa. Tak každým rokem končívá nejeden včelař se svou zálibou, když pozdě zjistí, že jeho včelstvo zachvátil mor, který se v minulých letech objevil na několika místech ve středních Čechách.

Podle Jiřího Maška, předsedy Základní organizace včelařů Dolní Hbity, proti moru je potřeba být důsledný. „Je nutné vyměnit staré a malé úly plné spor nemocí za nové, omyvatelné a prostornější. Staré nevyhovují, včely se do nich nevejdou, často se proto rojí a tím rozšiřují nákazu a mor. Je potřeba likvidovat roje neznámého původu a včelám zastřihnout křídla, aby roje nepřelétaly do jiných lokalit,“ uvedl Jiří Mašek.

Ilustrační foto.
Je nejvyšší čas koupit uhlí na zimu. Slevy jsou až 15 procent