VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Menší pivovary na Vysočině zvýší výrobu

Jihlava – Menší pivovary na Vysočině plánují zvyšování produkce. Více než zdvojnásobení výrobních kapacit se připravuje v Chotěboři a v Dalešicích.

28.11.2010 1
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Archiv/VLP

Podle zjištění ČTK se v kraji také zlepšuje nabídka ležáků a speciálních piv v restauračních minipivovarech. Takový pivovar by měl být zanedlouho otevřen v Radniční restauraci v Jihlavě.

Pivovary v kraji ohlašují rozvoj, ačkoliv celková výroba piva v Česku letos klesne. Podle odhadu Českého svazu pivovarů a sladoven to bude až o 12 procent. „Je to celorepublikový trend, odklon od velkých značek k těm regionálním,“ uvedl výkonný ředitel svazu Jan Veselý. Lidé podle něj chtějí novinky a změnu.

V Akciovém pivovaru Dalešice na Třebíčsku, známém z filmových Postřižin, se dosud mohlo ročně produkovat do 4000 hektolitrů piva. Po spuštění nových technologií to bude až 10.000 hektolitrů. Poptávka stoupá, ale vybavení je zastaralé, uvedl ředitel Ladislav Urban. Pivovar je v provozu osm let. Jeho modernizace bude stát kolem 19 milionů korun, přibližně polovinu nákladů slíbila zaplatit Evropská unie.

Rozšíření výroby

Pivovar Chotěboř, který funguje teprve od minulého léta, letos uvaří kolem 10.000 hektolitrů piva. Nyní se bude výrobní zázemí rozšiřovat tak, aby roční kapacita stoupla na 25.000 hektolitrů. Při stavbě pivovaru se s takovým cílovým stavem počítalo. Podle nedávného prohlášení zástupců firmy se ale naplnění současných kapacit očekávalo o dva, tři roky déle.

Na nezájem spotřebitelů si nestěžují ani oslovené restaurační minipivovary. V nich se vaří hlavně ležáky, vícestupňová piva a speciality. O rozšíření výroby uvažuje Rodinný minipivovar Pacov, v němž se pivo vaří od letošního února. Výstav se letos dostane ke 400 hektolitrům piva. Sládek Luboš Němec však nechce překročit 1500 hektolitrů. „To je výroba, kterou ještě zvládne rodina bez zaměstnanců,“ vysvětlil. Většina piva se zatím vypije v pivovarské pivnici.

V Pacově se vaří ležáky i piva s různými příchutěmi. Lidé už mohli ochutnat třeba borůvkové, zázvorové a citrusové pivo. V příštím týdnu se začne vařit medový speciál, který obohatí nabídku o Vánocích.

Minipivovar s možností výroby několika stovek hektolitrů piva ročně vznikl před sedmi lety také v želivském premonstrátském klášteře. V tomto roce měl být provoz rekonstruován, ale podle správce Františka Marka se přípravy zpozdily. „Měli jsme problémy se statikou objektu a řešili jsme povolení s památkáři,“ uvedl. Podle jeho odhadu bude přestavba provedena do poloviny příštího roku. Pivo je určeno hlavně návštěvníkům kláštera a jako specialita do pivních galerií.

Autor: ČTK

28.11.2010 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
4

Oslavy, nebo poslední bitva? Čeští poslanci věří, že EU chytí druhý dech

Stanislav Šulc.
13

Komentář Stanislava Šulce: Babiš nás zklamal. Je čas jít dál

Experti: připlácení na péči vylepší zdraví i rozpočet státu

Čeští pacienti jsou rekordmany ve zdravotní turistice. Ke svému lékaři zajdou i dvanáctkrát za rok. Přitom Skandinávcům to stačí jen třikrát a rakouským sousedům sedmkrát. Česko to stojí zbytečných dvacet miliard korun navíc.

OBRAZEM: Nejlepší fotografie týdne

Prohlédněte si nejpovedenější snímky našich fotografů, pořízené během uplynulého týdne.

Le Penová se sešla s Putinem. Kritizovala sankce EU vůči Rusku

Předsedkyně krajně pravicové francouzské Národní fronty (NF) a kandidátka v nadcházejících francouzských prezidentských volbách Marine Le Penová dnes na zasedání zahraničního výboru Státní dumy (dolní komory ruského parlamentu) prohlásila, že nevidí žádný důvod pro to, aby se Francie k Rusku chovala nepřátelsky. Podle agentury TASS se Le Penová zároveň vyjádřila nesouhlasně o sankcích, které na Rusko uvalila EU.

Drama na magistrátě: muž napadl strážného, poslal ho ke špatné přepážce

Neobvyklé pěstní drama se tento týden odehrálo v budově Magistrátu města Ostravy. Čtyřicetiletý muž, který si chtěl vyřídit pas, chtěl zlynčovat strážného.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies