VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Za menu v restauraci zaplatí hosté více

ZLÍNKSÝ KRAJ - Za obědové menu zaplatí již brzy zákazníci více. Restaurace tak reagují na zdražování potravin.

2.11.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK

Majitelé restauračních zařízení jsou nuceni zvýšit ceny menu kvůli zdražování mléka, másla a sýrů. „Stoprocentně budeme od ledna zvyšovat ceny. Vždyť kilo sýrové cihly nás stojí teď o padesát korun více a podražit má i maso,“ zdůvodnila provozní rožnovské restaurace Grill bar Petra Slováková. I mnozí další oslovení vedoucí restaurací se shodují, že v příštím roce budou muset sáhnout jejich hosté hlouběji do kapsy. „Nejpozději od Nového roku půjdou určitě ceny za meníčka nahoru,“ konstatoval majitel kroměřížské restaurace Uno Marek Oros.

Naopak někteří podnikatelé zatím vyčkávají. „Uvažujeme o navýšení, jestliže se budou měnit ceny dalších surovin,“ plánoval majitel otrokovické Selské krčmy Dalibor Gregar.

Obědová menu přinášejí hospodským značné zisky. „Vydáme jich stovku denně,“ sdělil Gregala. Podle něj jde o důležitý zdroj výdělku.
„Bez meníček bychom přišli o podstatnou část zákazníků. Večery už bývají slabší,“ přiznal Oros. Zařazení menu do nabídky funguje i jako reklama. „Je to dobrá upoutávka na kvalitu kuchyně. Restaurace si tak buduje pověst. Host přijde poprvé, ochutná cenově výhodné jídlo a pak se může v případě spokojenosti vrátit a objednat si i dražší pokrm, protože už podniku důvěřuje,“ míní Slováková.

Zdražování může ovlivnit i návštěvnost restaurací. „Je možné, že lidé budou chtít více ušetřit a jídlo si budou nosit do práce z domu,“ připustila Slováková. Podle ní bude záležet na podnicích, zda mají silnou stálou klientelu a jak kvalitní jídlo podávají. „Vše závisí na pestrosti. Neustále se musíme vyvíjet, jít s dobou a vyhledávat nové recepty,“ podotkla provozní uherskohradišťské Restaurace NO 6 Blanka Otrubová. U tvorby jídelníčku je třeba přemýšlet. „Všímáme si, co si lidé nejvíce objednávají. Například mezi přílohami je největší zájem o hranolky a brambory,“ informovala Slováková. Je nutné brát v úvahu i sezonnost chutí. „Teď jdou více hutnější jídla jako svíčkové a rajské, které zahřejí. Na jaře a v létě zase zařazujeme více zeleninových jídel - například květák a různé druhy salátů,“ osvětlila Otrubová.

Mezi restauračními zařízeními podávajícími obědová menu je podle oslovených hospod vysoká konkurence. „Navíc mladí lidé podlehli západnímu trendu a navykli si chodit spíše do rychlých občerstvení,“ dodala Otrubová.

Majitelé restaurací se shodují, že klidný oběd je zdravější alternativou stravování. V oblibě jsou především česká jídla. „Omáčky si už lidé tak často doma nevaří, ale s chutí si je dají, když se jdou najíst ven,“ tvrdila Otrubová.

Některé podniky menu ve své nabídce nemají. Jsou to většinou specializované restaurace. „Nakupujeme kvalitní italské suroviny, takže bychom nemohli konkurovat nízkým cenám menu. Navíc si chceme držet úroveň kuchyně, kde se podávají speciality. Jsme menší restaurace, styl fast foodů nebo vývařoven by nám neseděl,“ zdůvodnil majitel zlínské italské restaurace Dolce Vita Pierangelo Scalvini.

2.11.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

V Londýně demonstrovali lidé proti brexitu.
AKTUALIZUJEME
6

Mayová spustila odpočítávání brexitu a vyzvala Brity k jednotě

Tragická nehoda ve Špindlu
AKTUALIZOVÁNO
4 6

Muž jel ve Špindlu po sjezdovce na matraci, po nárazu do tribuny zemřel

AKTUALIZOVÁNO

Tvaroh s marží 97 procent. Výrobci zápasí s řetězci

Výrobci potravin si stěžují na obchodní řetězce. Při výkupu jejich výrobků je nutí k poskytování stále větších slev. Zákazníci je však nepocítí a za potraviny platí vysoké ceny. Řetězce si do nich podle výrobců započítávají příliš vysoké marže.

AKTUALIZOVÁNO

Ředitel se přiznal ke zneužívání studentů. Neuvědomil jsem si to, hájil se

Bývalý ředitel pražské Střední školy elektrotechniky a strojírenství Lumír Kymr se ve středu u soudu přiznal ke zneužívání mladistvých studentů při školních pobytech na chatě. Podle obžaloby v letech 2010 až 2016 prováděl celkem deseti chlapcům masáže celého těla včetně přirození, spal s nimi nahý, sprchoval se s nimi nebo vzájemně masturbovali. Za znásilnění, sexuální nátlak a ohrožení výchovy dítěte muži hrozí až desetileté vězení.

Starostové se bojí, že EET zničí společenský život na vesnicích

Evidovat, či neevidovat? Ministr financí Andrej Babiš navštívil obec Vysočina, aby zde se starosty a zástupci spolků z regionu diskutoval nad problémem, zda mají spolky evidovat své tržby elektronicky. Andrej Babiš sice zamítl myšlenku vyjmout spolky z povinnosti EET, přesto účastníci odjížděli relativně spokojení.

Krajta pozřela dospělého muže, tělo se našlo v jejích útrobách

Tělo pohřešovaného pětadvacetiletého Indonésana bylo objeveno v útrobách krajty mřížkované na ostrově Sulawesi. Muž jménem Akbar byl nezvěstný od neděle, kdy odešel z domova sklízet palmový olej, napsal dnes zpravodajský server BBC News.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies