VYBERTE SI REGION

Za menu v restauraci zaplatí hosté více

ZLÍNKSÝ KRAJ - Za obědové menu zaplatí již brzy zákazníci více. Restaurace tak reagují na zdražování potravin.

2.11.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK

Majitelé restauračních zařízení jsou nuceni zvýšit ceny menu kvůli zdražování mléka, másla a sýrů. „Stoprocentně budeme od ledna zvyšovat ceny. Vždyť kilo sýrové cihly nás stojí teď o padesát korun více a podražit má i maso,“ zdůvodnila provozní rožnovské restaurace Grill bar Petra Slováková. I mnozí další oslovení vedoucí restaurací se shodují, že v příštím roce budou muset sáhnout jejich hosté hlouběji do kapsy. „Nejpozději od Nového roku půjdou určitě ceny za meníčka nahoru,“ konstatoval majitel kroměřížské restaurace Uno Marek Oros.

Naopak někteří podnikatelé zatím vyčkávají. „Uvažujeme o navýšení, jestliže se budou měnit ceny dalších surovin,“ plánoval majitel otrokovické Selské krčmy Dalibor Gregar.

Obědová menu přinášejí hospodským značné zisky. „Vydáme jich stovku denně,“ sdělil Gregala. Podle něj jde o důležitý zdroj výdělku.
„Bez meníček bychom přišli o podstatnou část zákazníků. Večery už bývají slabší,“ přiznal Oros. Zařazení menu do nabídky funguje i jako reklama. „Je to dobrá upoutávka na kvalitu kuchyně. Restaurace si tak buduje pověst. Host přijde poprvé, ochutná cenově výhodné jídlo a pak se může v případě spokojenosti vrátit a objednat si i dražší pokrm, protože už podniku důvěřuje,“ míní Slováková.

Zdražování může ovlivnit i návštěvnost restaurací. „Je možné, že lidé budou chtít více ušetřit a jídlo si budou nosit do práce z domu,“ připustila Slováková. Podle ní bude záležet na podnicích, zda mají silnou stálou klientelu a jak kvalitní jídlo podávají. „Vše závisí na pestrosti. Neustále se musíme vyvíjet, jít s dobou a vyhledávat nové recepty,“ podotkla provozní uherskohradišťské Restaurace NO 6 Blanka Otrubová. U tvorby jídelníčku je třeba přemýšlet. „Všímáme si, co si lidé nejvíce objednávají. Například mezi přílohami je největší zájem o hranolky a brambory,“ informovala Slováková. Je nutné brát v úvahu i sezonnost chutí. „Teď jdou více hutnější jídla jako svíčkové a rajské, které zahřejí. Na jaře a v létě zase zařazujeme více zeleninových jídel - například květák a různé druhy salátů,“ osvětlila Otrubová.

Mezi restauračními zařízeními podávajícími obědová menu je podle oslovených hospod vysoká konkurence. „Navíc mladí lidé podlehli západnímu trendu a navykli si chodit spíše do rychlých občerstvení,“ dodala Otrubová.

Majitelé restaurací se shodují, že klidný oběd je zdravější alternativou stravování. V oblibě jsou především česká jídla. „Omáčky si už lidé tak často doma nevaří, ale s chutí si je dají, když se jdou najíst ven,“ tvrdila Otrubová.

Některé podniky menu ve své nabídce nemají. Jsou to většinou specializované restaurace. „Nakupujeme kvalitní italské suroviny, takže bychom nemohli konkurovat nízkým cenám menu. Navíc si chceme držet úroveň kuchyně, kde se podávají speciality. Jsme menší restaurace, styl fast foodů nebo vývařoven by nám neseděl,“ zdůvodnil majitel zlínské italské restaurace Dolce Vita Pierangelo Scalvini.

2.11.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Úroveň technického vzdělání podle šéfů strojírenských firem klesá

Praha - Úroveň technického vzdělávání se podle 60 procent ředitelů strojírenských firem za posledních deset let zhoršila. Pesimističtější byli v průzkumu mezi 285 podniky šéfové velkých společností. Vyplývá to z průzkumu analytické společnosti CEEC Research, jehož výsledky mají média k dispozici. Kompletní data budou zveřejněna v úterý na konferenci Budoucnost technického vzdělávání na ministerstvu školství.

Pomníček připomene automobilovou honičku StB a zakladatelů Charty

Praha - Automobilovou honičku Václava Havla a Pavla Landovského se Státní bezpečností, když 6. ledna 1977 ujížděli s prohlášením Charty 77 a seznamem podpisů k poštovním schránkám, má v Praze 6 ztvárnit dočasný pomníček. Instalován bude v Gymnazijní ulici, která ústí do Evropské ulice, tedy v místě, kde byli zatčeni. Slavnostní odhalení se uskuteční 5. ledna, v předvečer 40. výročí události, řekl novinářům náměstek Ústavu pro studium totalitních režimů Ondřej Matějka, který krátkou uměleckou instalaci na místě paměti chystá.

Anonym ohlásil bombu na pražském hlavním nádraží, vlaky nejezdily

Praha - Policie v sobotu večer kvůli anonymní hrozbě bombou vyklidila pražské hlavní nádraží. Železniční doprava byla na víc než hodinu zastavena. Metro svou stanicí na nádraží projíždělo. Policie bombu nenašla, po původci anonymního telefonátu pátrá. Médiím to řekl mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies