Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Za menu v restauraci zaplatí hosté více

ZLÍNKSÝ KRAJ - Za obědové menu zaplatí již brzy zákazníci více. Restaurace tak reagují na zdražování potravin.

2.11.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK

Majitelé restauračních zařízení jsou nuceni zvýšit ceny menu kvůli zdražování mléka, másla a sýrů. „Stoprocentně budeme od ledna zvyšovat ceny. Vždyť kilo sýrové cihly nás stojí teď o padesát korun více a podražit má i maso,“ zdůvodnila provozní rožnovské restaurace Grill bar Petra Slováková. I mnozí další oslovení vedoucí restaurací se shodují, že v příštím roce budou muset sáhnout jejich hosté hlouběji do kapsy. „Nejpozději od Nového roku půjdou určitě ceny za meníčka nahoru,“ konstatoval majitel kroměřížské restaurace Uno Marek Oros.

Naopak někteří podnikatelé zatím vyčkávají. „Uvažujeme o navýšení, jestliže se budou měnit ceny dalších surovin,“ plánoval majitel otrokovické Selské krčmy Dalibor Gregar.

Obědová menu přinášejí hospodským značné zisky. „Vydáme jich stovku denně,“ sdělil Gregala. Podle něj jde o důležitý zdroj výdělku.
„Bez meníček bychom přišli o podstatnou část zákazníků. Večery už bývají slabší,“ přiznal Oros. Zařazení menu do nabídky funguje i jako reklama. „Je to dobrá upoutávka na kvalitu kuchyně. Restaurace si tak buduje pověst. Host přijde poprvé, ochutná cenově výhodné jídlo a pak se může v případě spokojenosti vrátit a objednat si i dražší pokrm, protože už podniku důvěřuje,“ míní Slováková.

Zdražování může ovlivnit i návštěvnost restaurací. „Je možné, že lidé budou chtít více ušetřit a jídlo si budou nosit do práce z domu,“ připustila Slováková. Podle ní bude záležet na podnicích, zda mají silnou stálou klientelu a jak kvalitní jídlo podávají. „Vše závisí na pestrosti. Neustále se musíme vyvíjet, jít s dobou a vyhledávat nové recepty,“ podotkla provozní uherskohradišťské Restaurace NO 6 Blanka Otrubová. U tvorby jídelníčku je třeba přemýšlet. „Všímáme si, co si lidé nejvíce objednávají. Například mezi přílohami je největší zájem o hranolky a brambory,“ informovala Slováková. Je nutné brát v úvahu i sezonnost chutí. „Teď jdou více hutnější jídla jako svíčkové a rajské, které zahřejí. Na jaře a v létě zase zařazujeme více zeleninových jídel - například květák a různé druhy salátů,“ osvětlila Otrubová.

Mezi restauračními zařízeními podávajícími obědová menu je podle oslovených hospod vysoká konkurence. „Navíc mladí lidé podlehli západnímu trendu a navykli si chodit spíše do rychlých občerstvení,“ dodala Otrubová.

Majitelé restaurací se shodují, že klidný oběd je zdravější alternativou stravování. V oblibě jsou především česká jídla. „Omáčky si už lidé tak často doma nevaří, ale s chutí si je dají, když se jdou najíst ven,“ tvrdila Otrubová.

Některé podniky menu ve své nabídce nemají. Jsou to většinou specializované restaurace. „Nakupujeme kvalitní italské suroviny, takže bychom nemohli konkurovat nízkým cenám menu. Navíc si chceme držet úroveň kuchyně, kde se podávají speciality. Jsme menší restaurace, styl fast foodů nebo vývařoven by nám neseděl,“ zdůvodnil majitel zlínské italské restaurace Dolce Vita Pierangelo Scalvini.

2.11.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Donald Trump s Vladimirem Putinem
8 4

USA zostřily sankce proti Rusku. Trumpovi navzdory

Požár na jihu Francie
3

VIDEO: Jih Francie sužují požáry, z domovů a kempů vyhnaly tisíce lidí

AKTUALIZOVÁNO

Policie pátrala po dvou dětech z Brna, našla je na letišti v Budapešti

Čtrnáctiletý chlapec a jeho dvouletá sestra z Brna, kteří byli od úterý pohřešovaní, jsou v pořádku. Sourozence našla maďarská policie na letišti v Budapešti.

AKTUALIZOVÁNO

Na Jižní spojce se převrátil kamion, po nehodě začal hořet

/FOTOGALERIE/ Kolaps dopravy na Jižní spojce ve směru jízdy od Štěrbohol k Barrandovskému mostu způsobila ve středu ráno havárie kamionu, který před půl sedmou prorazil svodidla za čerpací stanicí pohonných hmot poblíž sjezdu na Strašnice.

Český fotbal táhne. Jde o levnou zábavu, prodraží ji až věrnost

/INFOGRAFIKA/ Koupí si dres a šálu, jezdí na každý mač a hltá sebemenší novinky. Zhruba tak vypadá prototyp oddaného fanouška, který žije jen pro fotbal.

Růst cen nemovitostí omezí jen doplňování nabídky na trhu, říká expert

/ROZHOVOR/ Lze zabránit růstu cen bytů, který vyhání lidi za město? „Ano. Například bychom se měli naučit ve městě lépe využívat mrtvá místa, takzvané deprimující zóny,“ doporučuje Aleš Rod, ředitel výzkumu Centra ekonomických a tržních analýz.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení